Norge

– Du må gå på jobben og møte verden som den er

Nå er det gått ett år siden Jonas Gahr Støre ble valgt som statsminister. Han er fortsatt motivert, men sier det har vært tøft.

Jonas Gahr Støre er Norges statsminister. For ett år siden vant Arbeiderpartiet (Ap) valget, sammen med Senterpartiet (Sp), og Støre ble statsminister.

– Det har selvfølgelig vært en tøff tid. Med meningsmålinger som har hatt minustegn. Det tenker jeg at vi må ta på alvor. Og det gjør vi. Men det viktigste er å ta de rette valgene for landet. Det sier Støre til nyhetsbyrået NTB.

Han ser tilbake på sitt første år som statsminister. Og innrømmer at det ikke ble akkurat helt slik han hadde ventet seg.

Fredag er det nøyaktig ett år siden regjeringen kom ut på slottsplassen. Siden den gang har de vært gjennom flere kriser. Ny bølge med koronasmitte, Ukraina-krigen, energikrise og høyere priser på mat og andre ting.

– Du må gå på jobben og møte verden sånn som den er. Ikke sånn som du ønsker at den skulle være, sier Støre.

– Synes du det har vært gøy?

– Det er ikke det ordet som kommer til meg, egentlig. Men jeg har veldig stor motivasjon. Jeg har også krefter og pågangsmot til det vi står i. Det er fordi jeg opplever at vi leverer løsninger som betyr noe for folk, sier han.

Harde og tøffe forhandlinger i regjeringen har det også vært. Men det har ikke gått utover vennskapet med Trygve Slagsvold Vedum. Han er finansminister og leder for Sp. Støre sier de er bedre venner enn før valget.

– Samarbeidet vårt har blitt testet. Vi er to ulike partier, med to ulike historier. Men vi har kommet sammen og tatt ansvar sammen. Det har ført til mye konkret politikk vi stiller oss bak begge to, sier han.

Støre beskriver samarbeidet med Vedum som nært og fortrolig.

– Det gjelder på det mellommenneskelige plan. Det er viktig det, også i politikken, at du rett og slett har en kamerat der også. Og det gjelder det politiske, mellom partiene, sier han.

Støre er åpen om at andre statsrådet kanskje opplever samarbeidet mellom partiene annerledes. Men han avviser ikke at det også er tøffe tak i regjeringen.

– Det er klart at det bli diskusjoner på noen saker hvor vi har ulik tilnærming. Men de har vi klart å løse, sier han.

Statsministeren er stolt av det regjeringen har fått til. Han trekker blant annet fram pensjon fra første krone. Og heltid som hovedregel for de som jobber. Og satsing på havvind og grønn industri. Store saker, som kanskje ville fått enda mer oppmerksomhet hvis verden så annerledes ut.

– Jeg har måttet forsone meg med at mange enkeltsaker vi har levert på, har fått litt mindre oppmerksomhet. I forhold til de krisene som Europa og Norge har, sier han.

Mye av tiden som statsminister har gått med på håndtering av krise. Både innenlands og utenlands. Men Støre er ikke lei.

– Nei, nei, nei. Men du må gå noen runder med deg selv. Det er noen grunnleggende ting jeg må passe på for å klare denne jobben. Jeg må passe på helsa, passe på søvnen, passe på å få spist. Og få beveget seg litt, sier han.

Statsministeren forstår at mange hadde forventninger til regjeringen. Selv om de ikke er innfridd ennå. Men understreker at de er langt ifra er ferdige.

– Vi er her for det lange løpet. Og det er ikke tvil om at det kommer til å bli en ganske krevende tid framover også. Jeg tror våre løsninger der vi prioriterer fellesskap, trygghet og rettferdig fordeling. Kampen mot større forskjeller er veien å gå, sier Støre.

Han mener regjeringen svarte på det spørsmålet i statsbudsjettet, som ble presentert sist uke.

– Nå er jeg urolig for dem som får økonomiske problemer, og de som må gå og få hjelp til mat og økonomisk sikkerhet. Det er et alvor over situasjonen. De fleste av oss vil klare seg. Men inflasjonen og nedgangstidene slår inn hos oss også. Det må vi møte med aktiv politikk, sier han.

– Kan det bli aktuelt med mer støtte til dem som sliter med å få endene til å møtes?

– Det må vi hele tiden vurdere, sier Støre.

---

Kort om saken

  • Jonas Gahr Støre har vært statsminister i ett år.
  • Han sier han fortsatt er motivert.
  • Men sier det har vært tøft.

---

Siste utgave

På forsiden nå