Norge

Russer siktet for å ha fløyet drone i Norge

En mann fra Russland ble stoppet på grensa på vei ut av Norge denne uka. Da ble det funnet to droner og mange timer med opptak. Nå er han siktet av politiet.

Jens Bernhard Herstad er advokat og forsvarer for mannen. Han sier at russeren er siktet for å ha brutt de strenge reglene som straffer Russland for krigen i Ukraina. En av disse reglene handler om å fly til, fra og over norsk territorium.

Han innrømmer å ha gjort det han er siktet for, sier Herstad til avisa Dagbladet.

Mannen i 50-årene ble stanset på grensa lengst øst i Finnmark tirsdag. Da ble det funnet to droner i bagasjen, og flere enheter det var lagret data på.

Ifølge avisa VG skal det ha vært fire terrabytes med data på enhetene. Både bilder og filmer. Noen av disse filene er låst av med en sikkerhetsnøkkel. Den siktede mannen har forklart at han har fløyet droner i hele landet.

Mannen skal også hatt med seg tre pass. To av disse var russiske, og det tredje var fra Israel. Det melder kanalen NRK. Det gjør at politiet mistenker at mannen ville prøvd å rømme om han hadde sluppet fri.

Ifølge Herstad skal mannen ha innrømmet å ha vært i Norge som turist med interesse for foto. Han skal ha sagt at han var i landet på en vanlig ferie.

Men Anja Mikkelsen Indbjør sier mannen har forklart at han i utgangspunktet er journalist. Det skal være årsaken til at han hadde mye bilder og film.

– Han liker å ta bilder og er fotograf, sier hun.

Torsdag ba politiet om at han må være i varetekts-fengsel i to uker. Mannen selv ba om å få slippe fri, sier Herstad. Indre og østre Finnmark tingrett er enig med politiet. Dermed er mannen fengslet de to neste ukene.

Politiet skal nå etterforske hva han har filmet. Det sier Indbjør til NRK. Hun er politiadvokat i Finnmark politidistrikt.

VG skriver at mannen kan bli siktet for mer. Da vil i så fall Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) ta over ansvaret for saken. Det kan blant annet skje hvis det blir mistanke om at mannen er en russisk spion. PST sier de har vært aktive i saken.

– PST er i tett kontakt med lokalt politi, sier Trond Hugubakken. Han er kommunikasjons-sjef hos PST. Hugubakken sier PST og lokalt politi vil prøve å raskt finne ut hvem som skal jobbe videre med saken.

Ifølge Indbjør skal mannen ha blitt stoppet i det som var en rutine-kontroll. Hugubakken avviser å si noe om PST hadde en rolle i saken før mannen ble pågrepet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå