Norge

Skeive muslimer er redd for å miste organisasjonen sin

Salam Norge er en organisasjon for skeive muslimer. Nå frykter de at de må legge ned etter å ha mistet støtte fra statsbudsjettet for 2023.

Salam Norge er en organisasjon for skeive muslimer. De har brukt å få en del støtte fra staten. Men under årets statsbudsjett har de fått mindre. Det gjør at de er redd for om de kan holde på videre.

– Når vi nå ikke er inne på budsjettet, ser vi hvilke muligheter vi har til fortsatt drift. Vi kan søke på midler. Men når vi ikke vet om eller hva vi får, blir det nær sagt umulig å sikre drift for den eneste organisasjonen for skeive muslimer. Det sier Thee-Yezen Al-Obaide til nettavisa Blikk. Han er assisterende general-sekretær for Salam Norge.

Lan Marie Berg mener organisasjonen bør få støtte. Og sier hun vil jobbe for dette på Stortinget. Hun er leder for Miljøpartiet De Grønne.

– Dette handler om forutsigbarhet for organisasjoner som jobber med særlig utsatte grupper. Jeg mener enkelte organisasjoner, som Salam, må få midler fordi de har en særlig viktig rolle, sier hun.

Berg mener Salam Norge har en unik posisjon og synes det er rart at de ikke får øremerket støtte.

Salam Norge ble grunnlagt for fire år siden. Og arbeidet for LGBT-personer med muslimsk bakgrunn. Organisasjonen har fått én million kroner til å drive av staten siden 2021.

Nå er de nødt til å søke om penger fra en felles pott. Potten er laget for skeive organisasjoner som følge av en endring av praksis fra regjeringen.

Istedenfor at organisasjoner får penger direkte, må mange av dem heller søke fra ulike potter. Endringen fører også til at Skeiv Ungdom og FRI mister en del støtte, ifølge kanalen NRK.

Støtten til skeive organisasjoner er økt med 15 millioner kroner for 2023. Det er en dobling fra årets statsbudsjett. Pengene skal blant annet gå til oppfølging etter Oslo-skytingen 25. juni.

Salams medlemmer ble hardt truffet av terroren ved London Pub, sier Al-Obaide.

– Vi hadde medlemmer inne på London Pub og utenfor den natta. Og vår nestleder Nikita Amber Abbas ble skutt. Som skeive muslimer har vi slitt etter terroren. Og vi har brukt mye av tiden på å ivareta medlemmene våre. Ikke minst da vi arrangerte støtteparaden lørdag 25. juni. Etter at Oslo Pride avlyste sin parade, sier han.

---

Kort om saken

  • Skeive organisasjoner må søke om å få penger fra staten.
  • Det går utover Salam Norge, som er en organisasjon for skeive muslimer.
  • Lan Marie Berg mener de bør få støtte fra statsbudsjettet. Og ikke skal trenge å søke om penger. Hun er leder for Miljøpartiet De Grønne.

---

Siste utgave

På forsiden nå