Norge

Dette er droner

Noen bruker droner for å ta bilder av naturen. Droner blir også brukt i krig. Hva er det egentlig?

En drone er en flyvende robot. De kan kontrolleres med fjernstyring. Eller så kan de være programmert på forhånd. Droner blir brukt både privat og profesjonelt.

Hvis dronen har kamera kan det samle inn personopplysninger. Derfor er det viktig å kunne reglene, skriver Datatilsynet.

Reglene finnes hos Luftfartstilsynet. Det er et felles europeisk regelverk for droner i EU og i Norge. Det er forskjellige regler for hva slags droner folk bruker.

Alle som flyr droner med kamera eller vekt på 250 gram eller mer må registrere seg. For å fly de fleste typer droner må du være over 16 år.

Luftfartstilsynet deler flyvning av droner inn i kategorier. Den ene heter åpen kategori. Det er for operasjoner med lav risiko. Det er flyging med mindre droner innenfor faste rammer.

Denne kategorien blir delt inn i A1, A2 og A2. Det forskjellige regler for alle tre.

28. februar i år kom det forbud mot russiske droner i Norge. Det gjelder for alle flyginger, også droner. Forbudet gjelder alle russiske borger og russiske selskap.

Det har kommet flere meldinger om bruk av droner i Norge. Blant annet nære tre ulike oljeplattformer. Politiet og myndigheter er ekstra på vakt.

Droner blir også brukt i krig. Blant annet har Norge kjøpt droner til Ukraina.

Russland har brukt droner mot Ukraina. De har brukt kamikaze-droner. Det kalles også for selvmords-droner. Dronene sprenger seg selv når de treffer målet. Russland skal ha fått dronene fra Iran.

Det kan tyde på at krigen går inn i en ny fase, skriver kanalen TV 2. Eksperter tror mer av krigen vil skje med luftangrep fra droner og missiler.

Droner kan også bli brukt i krig på andre måter. De kan brukes til å se hvor motstanderen er og om de skal angripe.Siste utgave

På forsiden nå