Norge

Har du testet denne frokosten?

Folk har det veldig tøft økonomisk for tiden. Hva passer da bedre enn råd om hvordan du kan føle deg god mett, på budsjett?

Renta blir høyere, strømregningene dyrere og været blir kaldere. Framover blir det dyrere for folk å leve.

Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsker å dele sine tips. Slik at du slipper å bruke mye penger på mat.

Iselin Bogstrand Sagen sier at frukt og grønt er bra for kroppen. Og ikke minst billig.

– Helsedirektoratets råd om fem frukt og grønt om dagen bidrar til å redusere risiko for sykdom. Både for hjerte og karsykdom. Og flere kreftformer, sier hun.

Hun sier også at det kan være bra for din mentale helse.

– Det er derfor viktig at pengene gjør at det blir mindre frukt og grønt, sier Sagen.

Hun sier at både frukt og grønt gjør deg mett.

– Det er en myte at frukt og grønnsaker ikke metter, sier Sagen.

Opplysningskontoret for brød og korn nevner kjøleskapsgrøt som et billig alternativ. Den er også sunn og mettende, ifølge dem.

– Kjøleskapsgrøt er en perfekt løsning for folk som er trøtte på morgenen. Og som helst vil ha minst mulig styr med frokosten før de kan komme seg ut av døren. Det sier Torunn Nordbø. Hun er daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun forklarer hvordan du kan lage grøten. Nordbø sier at hovedingrediensene er havregryn og melk. Deretter er det kun fantasien som begrenser deg, sier hun.

– For variasjon kan du tilsette kesam, yoghurt, cottage cheese eller syrnet melk, sier Nordbø.

Når det gjelder topping kan du velge hva du vil. For eksempel ulike typer frisk frukt eller tørket frukt, honning eller nøtter.

Nordbø sier også at det er andre fordeler med grøten. Den er også veldig sunn. Samtidig er havregryn noe som er kortreist og bra for miljøet.

Havre fir mye mat av lite ressurser. Noe som gjør at havremat har et lavt klimaavtrykk for planeten.

– Havren er en av de mest miljøvennlige kornsortene vi kan spise, sier Nordbø. Hun er også utdanner ernærings-fysiolog.

– Grøten er også veldig billig, sier hun.

---

Fem tips til å spare

  1. Ha alltid kål, løk, potet og gulrot tilgjengelig for bruk. Dette er billige råvarer og de har veldig mye næring.
  2. Før du handler bør du sjekke kjøleskapet og fryseren. Bruk opp restene dine.
  3. Sjekk kiloprisen for ting. Velg fortsatt næringsrike produkter. For eksempel grovt fremfor loff. For loff metter ikke noe særlig.
  4. Ikke gå på butikken sulten. Da blir impulskontrollen dårligere.
  5. Tenk at måltidene skal bestå av minst halvparten frukt og grønnsaker. Det kan både gjøre måltidet rimeligere. Men det metter også godt.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå