Norge

Folk nekter å gjøre mer på jobb enn de får betalt for

Mange skriver på sosiale medier at de gjør det. Men hva er egentlig fenomenet «quiet quitting»?

Fenomenet «quiet quitting» har blitt snakket mye om på sosiale medier den siste tiden. Oversatt betyr det «å stille slutte i jobben». Men det handler ikke om å slutte i jobben.

Folk skriver at de ikke vil gjøre mer enn de får betalt for. De vil ikke komme tidligere på jobb enn de må. De vil ikke svare på e-post på kvelden. De vil ha en god balanse mellom jobb og fritid. Mange sier det handler om å sette sunne grenser for seg selv.

Begrepet har blitt populært på sosiale medier i USA. Noe lignende ble populært i Kina i 2021. Bevegelsen ble kalt for tang ping. Det betyr å legge seg ned. Det var et motsvar til samfunnets press. Mange følte at de ble presset til å overarbeide seg selv.

Temaet og emneknaggen #quietqutting har blitt populært i sosiale medier. Men er det noe vi driver med i Norge?

Bildet viser en skjermdump fra TikTok som viser videoer under emneknaggen #quietquitting

Marte på 23 år sier til kanalen NRK at hun prøver dette nå. Hun sier hun har pleid å overarbeide seg selv. Nå skal hun prøve å ikke gjøre mer enn hva hun må. En lærer på ungdomsskolen skriver i avisa Framtida at han skal begynne med det. Han er misfornøyd med at streiken ble avsluttet.

Nina Melsom er direktør for arbeidsliv hos Næringslivets Hoved-organisasjon (NHO). NHO er en organisasjon for bedrifter. Melsom sier at ingen av NHOs medlemmer har tatt opp «quiet quitting» med dem. Vi har fått med oss fenomenet gjennom media, sier hun.

– Det er ikke bra med press på jobb når folk burde koble av. Men vi har strenge bestemmelser for arbeidstid, sier Melsom.

Melsom sier at vi i Norge har et velorganisert arbeidsliv. Med høy tillit mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Melsom tror folk må skape et skille mellom jobb, ferie og fritid.

– Det er særlig viktig for unge som skal stå lenge i arbeidslivet. Det er viktig at de får gode rutiner for å koble helt av.

I Norge var rundt halvparten av arbeidere med i et fagforbund i 2020. I USA var det kun en av ti, ifølge arbeidsliv.no. Fagforbund hjelper de som jobber å kjenne til rettighetene sine.

Slik som lands-organisasjonen (LO). De har blant annet en sommerpatrulje. Der drar de rundt og sjekker hvordan unge har det på jobb.

På sosiale medier er det forskjellige meninger om fenomenet. Mange sier det er bra. At folk burde unngå å overarbeide seg selv. Slik blir de heller ikke utbrente. Andre mener det handler om latskap.



Siste utgave

På forsiden nå