Norge

Russere må vente på svar om asyl

Nesten 300 russere har søkt om asyl i Norge. Enn så lenge må de vente på svar.

Norge — Mange russere har flyktet til Norge. Årsaken er krigen og konflikten i Ukraina. 300 personer har søkt om asyl. Men foreløpig har de ikke fått svar.

Utlendings-direktoratet (UDI) behandler søknader om asyl. De venter på at det blir laget en ny praksis. De må vite hvordan de skal behandle asylsøknader fra russere. Det skriver kanalen TV 2.

Blant dem som venter på svar er militær-nektere. De har flyktet fra Russland til Norge etter at Russlands president endret reglene for hvem som må krige i Ukraina.

– Jeg kan bekrefte at noen har brukt dette som grunnlag. Men jeg kan ikke si hvor mange det gjelder. Og så er det også andre grunnlag for å søke asyl i Norge, sier Wenche Fone. Hun er direktør for beskyttelse i UDI.

Hun sier ingen av sakene er behandlet ennå. Dermed er det ingen som har fått opphold. Men det er heller ingen som har fått nei til å bli i Norge.

Russerne blir registrert som asylsøkere når de kommer og blir plassert på mottak. Der må de vente på ubestemt tid. Imens blir asylsøknaden deres behandlet. fIfølge Fone er det umulig å si når saksbehandlingen kan begynne. Hun sier det er avhengig av forholdene i Russland og Ukraina.

– Det kommer an på hva Putin gjør.

UDI venter på andre land i Den europeiske union (EU). De ønsker å samarbeide i EUs asylbyrå om hvordan de behandler russiske asylsøkere.

Siste utgave

På forsiden nå