Den beveger seg lynraskt. Med sine lange bein kan den være like stor som lokket på et syltetøyglass. Men zoolog Petter Jordan synes den er nydelig. Den er en av verdens raskeste, også.
Vi snakker om de store, norske husedderkoppen. Eller Eratigena atrica, som den heter.
Edderkoppen på bildet sto ensom inne i en utebod på Østlandet i september. Den oppdaget raskt alle blikkene den fikk. I full fart kravlet den ned under terrassebordene. Som om den ble redd.
Edderkoppen er redd deg. Og du forsøker kanskje å unngå den. Mange mennesker er livredde de små krypene.
– Det er nok en vanlig frykt, sier Jordan til Klar Tale. Han er langt over snittet glad i edderkopper, men vet at mange er redde dem. Han har hjulpet flere med fobi. Det er forskjell på fobi og det å bare mislike edderkopper.
– Ved sterk fobi stivner du helt. Du sliter med å puste, sier han.
Eventuelt reagerer du kanskje som Klar Tales journalist:
Noen hevder frykten for edderkopp er medfødt. Men Jordan er usikker på om han tror på det. Han mener vi har lært oss å frykte dem.
– Bare tenk på et barn. Det suger til seg all læring fra omgivelsene. Barnet kan ha sett noen reagere på en edderkopp, sier han. Men legger til at han ikke er noen ekspert på fobier.
Evnen til å være redd noe, er nok i oss fra før, mener han. Frykt kommer i mange former. Enten det er frykt for rotter, fly eller det å snakke foran mennesker.
Tilbake til husedderkoppen. Den liker seg i hus, som navnet avslører. En del edderkopper trekker inn når det er kaldt. Som nå på høsten. De vil oppsøke steder der de finner mat, sier Jordan. Du treffer dem gjerne i kjellere. Kanskje nær et vindu der de finner små dyr å spise. Eller i badekaret, fordi hannen jakter på en hunn å parre seg med. Men er klønete og sklir ned.
Norge har 630 arter edderkopper. I verden er tallet 50.000, sier Jordan. De trives best ute der det er mat. De glefser i seg fluer og sommerfugler.
Her kommer den gode nyheten: Edderkoppene spiser også dyrene du vil unngå å ha i hus. Skjeggkre, søkvkre og slike ting. Edderkoppen gjør ingen skade, men kan skremme noen.
– Er det greit å drepe edderkoppen?
– Nei, det synes jeg er dårlig gjort. Den er i huset ditt fordi den har forvillet seg inn ved en feil. Da synes jeg dødsstraff er strengt, sier Jordan. Han ber deg heller flytte den til et egnet sted, eller frakte den ut. Du kan bruke en kopp.
---
Fakta: Edderkopp
- Vi har over 600 arter edderkopper i Norge.
- Norske edderkopper er regnet som ufarlige for mennesker.
- Når det blir kaldt, trekker edderkopper inn i hus.
---