Norge

NSM advarer om faren for sabotasje mot norsk strøm

Noen har laget planer om hva de skal gjøre for å ødelegge deler av strømnettet i Norge. Det sier Nasjonal sikkerhets-myndighet (NSM).

– Sikkerhets-tjenesten har avslørt helt klare planer om sabotasje mot det norske strømnettet, sier Vigdis Grønhaug. Hun er assisterende direktør i NSM. Det melder magasinet Teknisk Ukeblad (TU).

Ifølge Grønhaug er det mulig å lamme samfunnet i lang tid med enkle midler mot strømnettet. Hun mener det neppe er mulig å få til med andre livsviktige deler av samfunnet.

Grønhaug kom med advarselen torsdag. Da holdt hun tale til kraftbransjen. Det skjedde på Energidager, som blir arrangert av Norges vassdrags- og energi-direktorat (NVE).

– Strømnettet er et mål for sabotasje og handlinger som blir gjort med vilje. Den bransjen er noe av det mest verdifulle vi har, sa Grønhaug.

Det er ingen ny hendelse som gjør at NSM advarer om sabotasje. Det sier NSM til nyhetsbyrået NTB fredag. Men det er snakk om planer som er oppdaget før.

Grønhaug mener likevel at bransjen må stille seg selv noen spørsmål. Blant annet om hvor mange russere som jobber innen norsk energi, og hvor mye teknologi fra Kina som blir brukt.

– Vi vet at det jobber russere der. De er jo da en mulig trussel fra innsiden. De kan lett få tak i informasjon om de viktigste verdiene i norsk energi. Dette kan bli utnyttet av Russland. Det er den store risikoen, sier Grønhaug til TU.

Kristian Markegård jobber i NVE. Han har ansvar for strømforsyningen. Markegård mener at Norge har en strømforsyning som kan tåle mye, og at det er noe som mange kan misunne Norge.

– Det er ingen enkelt bryter som kan koble ut strømsystemet vårt. Det er heller ingen som kan koble ut deler av det. Vi har ekstra kapasitet, godt nett og god beredskap. Vi har også driftssentraler der det jobber folk som vil oppdage det hvis noe er utenom det vanlige, sa Markegård i sin tale.

Siste utgave

På forsiden nå