Norge

Hit går pengene fra TV-aksjonen

Søndag kommer folk til å gå rundt med bøsser i mange byer. Vet du hva de samler inn penger til?

En søndag hvert år går det mange bøssebærere rundt i Norge. De samler inn penger til et spesielt formål. Hvert år har kanalen NRK det som kalles TV-aksjonen. Pengene går til forskjellige formål hvert år. I år går pengene til Leger Uten Grenser.

TV-aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon. Det er målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkningen.

På Leger Uten Grenser sitt kontor i Oslo er det full fart blant de ansatte. De snakker i telefonen for å rekruttere bøssebærere. Søndag skal bøssebærere ut i mange kommuner i landet.

Neste år går pengene som samles inn i TV-aksjonen til Redd Barna. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

– Vi håper å kunne få 100.000 bøssebærere i år, sier Itta Helland-Hansen.

Hun pleier å jobbe som prosjektleder ute i felt i forskjellige land. Nå er hun i Norge for å være med på TV-aksjonen.

– Det gleder meg veldig. Det er gøy å se hva folk finner på for å samle inn penger.

Pengene til Leger Uten Grenser skal gå til livreddende helsehjelp og medisiner. Det skal gå til de som trenger det mest. Landene pengene går til er Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone.

– Vi har veletablerte prosjekter vi jobber med. Pengene går direkte til prosjektene.

Helland-Hansen forklarer at pengene også skal gå til forskning på nye medisiner. Blant annet til sykdommer som er utbredt, men ikke alle kjenner til. Slik som elveblindhet, sovesyke, kala-azar, chagas og mycetoma. Leger Uten Grenser samarbeider med forsknings-organisasjonen DNDi om dette.

– I Sierra Leone driver vi et stort sykehus. Her lærer vi opp også opp helsearbeidere. Midlene går også til opplæring.

Helland-Hansen forteller at de fleste som jobber i Leger Uten Grenser er lokale. Ni av ti arbeidere jobber der de kommer fra. På den måten skaper vi også arbeidsplasser, forteller hun.

Helland-Hansen sier de er takknemlige for alt de får inn av penger. Å gå med bøsse er en fin jobb å gjøre i seg selv, sier hun. Hun forklarer at hver bøsse i snitt får inn 1.200 kroner.

Én meslingvaksine koster fire kroner. En behandling for malaria koster ti kroner. Alle bidrag betyr mye, sier hun.

Leger Uten Grenser baserer arbeidet sitt på bidrag fra folket. 97 prosent av inntektene kommer fra private donerer, forklarer Helland-Hansen. De er til stede i 80 land i verden og driver med over 400 prosjekter.

– Det er viktig for oss å være uavhengige. Vi har fokus på pasienter og tar ikke side i konflikter.

Under korona-pandemien gikk ingen rundt med bøsser. Da var det kun digitale bøsser. Noen kommuner har valgt å ikke ha bøssebærere i år. Helland-Hansen tror det er fint at folk går rundt med bøsser.

– Det handler også om møtet mellom mennesker.

Siste utgave

På forsiden nå