Norge

Mistenkt russisk spion blir sendt ut av Norge

En mann ble pågrepet mandag. Han er mistenkt for å være russisk spion. Han kommer til å bli sendt ut av Norge.

En brasiliansk statsborger ble pågrepet på vei til jobb mandag. Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) tror mannen har falskt navn og falsk identitet. PST mener han egentlig er russer og jobber for Russland.

– Dette er en imponerende fangst av PST, sier Geir Hågen Karlsen. Han er oberstløytnant ved Forsvarets høyskole.

Den 37 år gamle brasilianske statsborgeren jobber på Universitetet i Tromsø. Karlsen mener pågripelsen har stor betydning.

PST mistenker at mannen er en «illegalist». Det er personer som skjuler hvem de egentlig er. De bygger opp et vanlig liv. Men jobber som spioner.

– Det brukes mange år på å bygge opp en sånn skjult identitet. Det er sjeldent illegalister blir tatt. Og aldri før i Norge, sier Karlsen til kanalen NRK.

Advokat Thomas Hansen er mannens forsvarer. Han sier mannen ikke forstår anklagene. Justisminister Emilie Enger Mehl har varslet at mannen vil bli utvist. Han kommer ikke til å få straff i Norge.

Det er vanskelig å få dømt slike agenter, mener Tom Røseth. Han er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole.

– Da må du ta dem på fersken. I den digitale verden er det mer og mer utfordrende, sier han til kanalen TV 2.

Han er enig i at pågripelsen er en viktig sak for PST. Karlsen tror mannen kunne fortsatt å jobbe i Norge i mange år. Han har jobbet som forsker ved universitetet. På den måten har han fått informasjon.

– Han kunne fått god oversikt over sårbarheter i samfunnet, sier Karlsen til NRK.


Siste utgave

På forsiden nå