Norge

Er hjelm på hodet kult?

Den koster noen få hundrelapper og kan redde hodet ditt. Men sykkelhjelm er kanskje ikke det kuleste du kan ha på, synes de unge.

Det blir stille noen få sekunder.

– Nei, det er nok ikke kult med hjelm, sier Matheo Onstad. I en turkis hettegenser er han på full fart inn i ungdomslivet.

Gjengen på fire gutter begynner å snakke i munnen på hverandre. Om hjelmens manglende status. Men at den samtidig er helt nødvendig.

– Det er ikke ille, men, det er ikke noe gøy heller, sier 13 år gamle Fillip Evjen.

På Røyken ungdomsskole i Viken står sykler på rad og rekke. Både dem med motor og dem uten. El-sykler og el-sparkesykler er for de late, ler Onstad.

– Vi ønsker at det skal bli naturlig å ta på hjelm.

—  Ann-Helen Hansen, Trygg Trafikk

Sparkesykler står side om side. Hjelmer henger på mange av dem. Noen er uten.

Barn under 12 år er aller flinkest å bruke hjelm. Det viser undersøkelser fra Statens vegvesen. Men under halvparten av unge mellom 12 år og 17 år buker hjelm på sykkel, ifølge de ferskeste tallene fra 2019. De unge er minst flinke til å beskytte hodet på Vestlandet og Sørlandet.

I Norge er det lovlig å droppe hjelm. Men ungdommer under 15 år skal bruke hjelm på el-sparkesykkel, ifølge nye regler. Men hjemme hos folk kan reglene være annerledes.

– Ja, mamma og pappa sier at hjelmen skal på, sier guttegjengen på fire.

På barneskolen var lærerne strenge, forteller de. Der ropte de etter barna som glemte hjelm og sa de kunne få låne en.

– Bruker dere hjelm på sykkel?

– Ja, alltid! svarer de fire nærmest i kor. Noen av dem sykler av og til. Andre mye oftere. Enten sparkesykkel eller vanlig sykkel. Matheo kan til og med fortelle at han har to sykler på skolen. Og Nathan Teshome sier at noen stjal el-sparkesykkelen hans i sommer. Den sto låst ved Røyken stasjon. Han bor så nært skolen at han gjerne går.

Gjengen er enige. Hjelm beskytter hodet mot fall og faren ved travel trafikk. Og ting som kommer flaksende gjennom lufta når du minst venter det.

– Noen kastet en stokk som traff meg i hodet. Jeg hadde hjem på, sier 13 år gamle Daniel Juva. Han humrer litt.

Tilbake til hjelmens status. Den er kanskje lav blant de unge, sier ungdommene. Ofte ender den på styret eller på sekken. Kanskje er den på hodet idet ungdommer drar hjemmefra, men ikke resten av sykkelturen.

Ungdommene diskuterer livlig. Også sveisen er barn og unge opptatt av, hjelmen ødelegger. Likevel synes de det er dumt at noen velger å droppe hjelm. En ulykke på sykkel kan være skummel for hodet, vet de. Det er tross alt viktigere å beskytte hodet mot hjerneskade.

8. klassingene viser Klar Tale syklene sine. Et par hjelmer ligger ensomme i høstløvet på bakken. Det er fort gjort å hive seg på sparkesykkelen og ta noen runder uten hjelm. Men etter vennlig påminnelse, er den på plass, godt festet under haken.

s

En skoledag er slutt – også for barneskolen i nærheten. Barn kommer syklende med fargerike boblejakker. Ingen har glemt hjelmen. Men disse er også blant Norges beste på hjelmbruk. Over åtte av ti barn under 12 år bruker hjelm, sier Vegvesenets telling. Jentene er flinkest.

Organisasjonen Trygg Trafikk jobber for trafikk-sikkerhet for alle. De ser et tydelig skille når barn blir ungdommer. Da slutter flere å bruke hjelm. Trygg Trafikk tror det er sosiale årsaker til det. Og at mange synes hjelm er ukult.

– Men det handler jo ikke om det, men at hjelm beskytter hodet ditt, sier Ann-Helen Hansen. Hun er kommunikasjons-rådgiver.

– Hva skal til for å få ungdom til å bruke hjelm?

– Det har vi ikke noe klart svar på, sier hun. Men nevner både kampanjer, påbud og at foreldre stiller krav som mulige tiltak.

Vi har generelt blitt flinkere å bruke hjelm gjennom årene, sier Trygg Trafikk.

– Vi ønsker at det skal bli naturlig å ta på hjelm. Like naturlig som setebelte i en bil, sier Hansen.


---

Fakta: Hjelm og sykkel

  • Hjelm beskytter hodet ditt når du sykler eller bruker sparkesykkel.
  • Ungdom mellom 12 og 17 år er dårligst til å bruke hjelm.
  • Barn under 12 år er aller flinkest. De er også flinkere enn de voksne.

---



Siste utgave

På forsiden nå