Verden

Slik jobber de russiske spionene

De får et nytt navn og identitet. De må leve et dobbeltliv. Slik jobber de russiske spionene.

Norge har arrestert en russisk statsborger de mistenker er spion. Han mistenkes for å være en «illegalist». Han er den første oppdaget i Norge. Men det finnes flere russere som har gjort dette andre steder i verden.

Illegalister bygger opp en falsk identitet. Mannen som ble tatt i Norge påsto at han var fra Brasil. Han jobbet som forsker på Universitetet i Tromsø. På den måten kunne han samle informasjon.

En annen russisk mann latet også som han var fra Brasil. Han kalte seg for Viktor Muller Ferreira. Han begynte å jobbe i Nederland. Hans ekte navn er Sergey Vladimirovich Cherkasov. Han jobbet for den militære etterretnings-tjenesten GRU.

«Viktor» skal ha brukt år på å bygge opp en falsk identitet. Han søkte på en praksisplass hos ICC i Haag i Nederland. Det er den internasjonale krigsforbryter-domstolen. Han fikk ikke stillingen.

«Viktor» var en illegalist. AIVD er sikkerhets-tjenesten i Nederland. De fant dokumenter som Cherkasov skal ha skrevet. Der hadde han skrevet ned sin falske identitet. De tror det var for å minne seg selv på historien sin.

«Jeg er Viktor Muller Ferreira,» begynner han.

Videre har han skrevet ned familiehistorien sin. Russisk etterretning har lenge hatt ICC som mål. ICC har blitt enda viktigere siden Russland angrep Ukraina. ICC utlyste 200 ubetalte praksisplasser. Denne stillingen kunne gitt «Viktor» mye verdifull informasjon.

Vennelisten hans på sosiale medier viser at han har mange venner. Alle de har kjent han som «Viktor».

Bellingcat driver med undersøkende journalistikk. De avslørte Maria Adela Kuhfeldt Rivera og hennes historie. Hun er en russisk statsborger som flyttet til Italia. Der prøvde hun å bli kjent med folk som jobbet i Nato.

Hennes egentlig navn er Olga Kolobova. I Italia jobbet «Maria» som smykkeselger. Hun bosatte seg i Napoli og begynte å spionere i 2006. «Maria» fortalte folk i Italia at faren hennes var tysk og moren peruansk. Hun var sekretær i organisasjonen «The International Lions Club». Hun ble også eier av en nattklubb. På den måten klarte hun å bli kjent med flere som var ansatt i Nato.

Egentlig var russiske Olga Kolobova med i Russlands illegalist-program. De var et nettverk av russiske spioner. De gikk gjennom flere års trening for å gjøre dem klare.

Spionene ble plassert i et land. De ble gitt falske identiteter. De brukte år eller tiår på å leve dobbeltliv. For å holde på den falske identiteten måtte de få kontakter. Noen av dem fikk til og med familier.

«Maria» ble aldri oppdaget. Kolobova reiste tilbake til Russland i 2018. Hun hintet på Facebook-siden til «Maria» om at hun hadde fått kreft. Det ble først oppdaget av Eliot Higgins og Christo Grozev i ettertid. De er begge journalister. Det er ukjent hvor mye informasjon «Maria» fikk fra Nato-kontaktene sine.

Flere som var med i illegalist-programmet ble tatt i USA i 2010. Da arresterte FBI ti russiske spioner. En av dem er Anna Chapman. Hun har blitt kjendis etter oppdraget sitt. Hun jobber nå blant annet som modell i Russland. Chapman bodde i New York hvor hun drev med salg av boliger. Hun fikk seg mange kjente venner.

De ti russerne som ble arrestert fikk aldri tak i sikkerhetsgradert informasjon. De ble utvekslet med amerikanere Russland hadde fengslet.

Kilder: Bellingcat, kanalen NRK, avisa The Guardian, kanalen BBC, AIVD.

Siste utgave

På forsiden nå