Norge

Fortsatt uklart om hun skal få gullet fra OL

I februar ble Kamila Valijeva et kjent navn i verden. Hun vant gull i OL, men var ifølge WADA dopet. Nå kan saken ende i en domstol.

Kamila Valijeva vant gull i kunstløp under De olympiske leker (OL). i februar. Hun var med på laget til Den russiske olympiske komité.

Valijeva er fra Russland, men landet var nektet å være med i OL. Blant annet fordi landet har en historie med mange utøvere som har vært dopet. Russere kunne likevel få være med som del av OL-komiteen i landet.

Under mesterskapet ble det kjent at det var funnet spor av doping i prøver av henne fra desember året før. Men det tok lang tid før det ble kjent, og hun fikk kort tid til å klage på prøven. Valijeva var også bare 15 år, og fikk likevel være med i OL. Årsaken var at hun var ung, og at det ville få store følger for henne om hun ble nektet.

Det ble ingen utdeling av medaljer etter lagøvelsen i kunstløp. Årsaken er at dopingsaken til Valijeva skulle bli behandlet etter OL. Det har vært klart at det kunne ende med at hun og laget ble diskvalifisert uten medaljer.

Men saken er fortsatt uløst. Dermed er det også uklart om Valijeva skal få en gullmedalje, eller om noen andre skal bli utropt til vinner.

Nå er det internasjonale antidoping-byrået WADA misfornøyd. De mener det russiske antidoping-byrået Rusada har brukt for lang tid på å jobbe med saken. Det var ventet at Rusada skulle ha avgjort saken i starten av august.

Rusada sier nå at de verken vil si når, hvor eller hva som blir konklusjonen i saken offentlig. Det melder kanalen DR.

WADA truer med å klage inn saken for Den internasjonale idretts-domstolen Cas. Det sier Witold Bańka, som er president i WADA.

– WADA er bekymret over forsinkelsen i denne saken. Nå har vi gitt Rusada en advarsel om at WADA vil klage inn saken for Cas. Det vil skje med mindre de løser saken raskt, skriver Bańka på Twitter.

Valijeva er også nektet å delta i internasjonale konkurranser fram til saken er avklart.

Ifølge advokatene til Valijeva hadde hun drukket av samme glass som bestefaren. Det førte til at hun fikk i seg spor av hjertemedisinen han bruker. Dette skal ha ført til den positive prøven, sa de i februar.

I februar mente Den internasjonale olympiske komité (IOC) at saken til Valijeva neppe var som tidligere dopingsaker fra Russland. Det var ingen tegn på at dette var systematisk doping, mente de. Men IOC mente saken måtte bli undersøkt ferdig før det var mulig å være sikker.

I 2015 laget WADA en rapport. Der skrev de at utøvere i Russland ble dopet systematisk og med støtte fra staten. Det førte til at de i 2019 nektet Russland å være med i store, internasjonale idrettsarrangement i fire år framover. Straffen ble endret til to år etter at Russland klaget til Cas.

---

Kamila Valijeva

  • Kamila Valijeva er en russisk kunst-løper.
  • Hun testet positivt for et ulovlig stoff før De olympiske leker (OL).
  • Hun vant gull siden hun likevel fikk være med i OL.
  • Åtte måneder senere er det fortsatt uklart om hun blir straffet for doping.

---


Siste utgave

På forsiden nå