Norge

– Vår oppgave er å sikre Norge og alle som bor her

Forsvaret skjerper beredskapen ett nivå fra tirsdag 1. november.

– Forsvaret blir fra og med i morgen skjerpet, starter Jonas Gahr Støre med å si.

Statsminister Støre har hatt pressekonferanse om krigen i Ukraina. Han snakket også om sikkerhets-situasjonen i områdene rundt oss i Norge. Bjørn Arild Gram og Eirik Kristoffersen var med på pressekonferansen. Gram er forsvarsminister. Kristoffersen er forsvarssjef.

Støre sa videre at vi er i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i moderne tid.

– Vi merker ringvirkningene av krigen i resten av Europa og i Norge.

Støre forklarer at situasjonen krever at vi skjerper beredskapen i landet vårt. Det handler både om Russland sin krigføring i Ukraina og situasjonen i Norge. Han nevner den mistenkte russiske spionen og russiske droner. I Europa har det vært sabotasje av toget i Tyskland og Nord Stream.

– Etter faglige råd fra forsvarssjefen har vi blitt enige om å skjerpe beredskapen ett nivå.

Støre sier at avgjørelsen ikke handler om at det har skjedd noe nytt. Det er en naturlig konsekvens av tiden vi lever i, sier Støre.

– Vår oppgave er å sikre Norge og alle som bor her.

Gram forteller at Forsvaret vil bygge videre på beredskapsarbeidet som er gjort. Han mener vi må planlegge for at situasjonen blir langvarig. Gram opplyser at Forsvaret nå skal prioritere annerledes. Det er ikke alt vi gjør som synes eller jeg kan si her, sier han.

– Jeg vil også understreke at det er nødvendig at vi fortsetter å støtte Ukraina militært.

Kristoffersen opplyser at Forsvaret har iverksatt mange tiltak siden desember i fjor. Han sier at Forsvaret nå må prioritere annerledes. Blant annet er olje- og gassinstallasjoner nå sikret. Kontroll over havområder prioriteres. Forsvaret er allerede mer synlig. Heimevernet vil også bli brukt til å beskytte kritisk infrastruktur.

– Vi gjør alle omprioriteringer sammen med våre allierte, sier forsvarssjef Kristoffersen.

Her kan du se pressekonferansen i opptak:

Siste utgave

På forsiden nå