Norge

Kan få endret dom fra fengsel til psykisk helsevern

I 2016 ble en 15 år gammel jente dømt for drap på en barneverns-institusjon. Nå skal saken bli behandlet på nytt, da det er klart hun var psykotisk under drapet.

Anna Kristin Gillebo Backlund ble i 2014 drept da hun var på jobb. Hun jobbet på en barneverns-institusjon i Asker kommune i Viken. To år senere ble jenta som drepte Backlund dømt for drapet. Saken ble kalt Vollen-saken.

Men nå skal saken bli behandlet på nytt. For det er full enighet om at den dømte jenta var psykotisk da hun drepte Backlund. I stedet bør dommen bli tvungent psykisk helsevern, mente Erik Førde da rettssaken startet. Han er aktor i saken. Forsvareren i saken er enig.

Den tiltalte har byttet juridisk kjønn siden 2016. Det gjør at den tiltalte nå er en 23 år gammel mann. Siden dommen i 2016 har tiltalte byttet juridisk kjønn og tiltales nå som en 23 år gammel mann.

I år ble eksperter enige om at den da 15 år gamle jenta var alvorlig psykisk syk med paranoid schizofreni. Det skal hun ha gjort helt siden hun var 11 år gammel. De mente også at hun måtte ha vært psykotisk da drapet skjedde. Den tiltalte er fortsatt svært syk og innlagt ved en ekstra sikker avdeling på Dikemark sykehus.

Siste utgave

På forsiden nå