Norge

Vi må handle nå

Verden blir varmere. Vi må gjøre noe, før det er for sent.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Klimakrisa går ikke over av seg selv. De siste årene har endringene i klimaet blitt stadig mer merkbare.

Hvorfor er det lite vann i vannmagasinene i Norge? Tørre elver i Europa og i USA? Varmerekorder i Arktis?

Dette er noe av det verden har opplevd i 2022. Et vær vi ikke kjenner igjen som normalt. Og disse endringene har vart over tid. Dermed er det trolig symptomer på en større krise.

Verden skal samles til nytt klimatoppmøte. Samtidig er det en energi-krise, spesielt i Europa. Den har flere årsaker. Krigen i Ukraina og stans i leveransene av gass fra Russland. Men også altfor sen utvikling av grønn energi.

Politikerne må jobbe hardere for å finne bedre og miljøvennlige alternativer. Det må til for å kutte utslippene. Samtidig må vi som forbrukere gjøre vårt. Industrien som lager klær, forurenser masse. Vi trenger ikke like mange plagg som mange har i skapet. Derfor må det lønne seg å reparere eldre plagg enn å kjøpe nytt.

Å leve mer klimavennlig handler om å endre vaner. Flytrafikk gir store utslipp av klimagasser. Etter korona-pandemien vet vi at det er mulig å reise på ferie uten å fly. Selv om det koster å droppe sommerferien utlandet.

Å lykkes med å bedre klimaet, krever et samarbeid. Ledere over hele verden må endre politikken sin. Og følge det de lover.

Vi vanlige folk må gjøre det vi kan. Og gjør vi det ikke nå, så er det snart for sent. Da vil barna våre overta en jord det kanskje ikke går an å reparere.





Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå