Norge

Analytiker spår billigere strøm enn fryktet

Det har regnet mye den siste tiden i Sør-Norge. Det gjør at det er mer vann i magasinene. En analytiker spår at det kan bety billigere strøm i vinter enn det som var fryktet.

– Det ser ut som vi kan slippe unna den aller dyreste strømmen vi fryktet for inntil tre måneder siden. Det kan bli billigere enn vi så for oss, og det kan bli slik resten av vinteren. Så lenge vi har flaks og unngår en lang periode med mye kulde, sier Olav Botnen til kanalen NRK. Han er senior-analytiker i Volue Insight.

Det har vært mye regn og ekte høstvær i Sør-Norge den siste tiden. Været har også vært uvanlig varmt. Det har gjort at behovet for å varme opp hus har vært mindre. Til sammen har det ført til at det er blitt mer vann i norske vannmagasiner. Ekspertene sier da at fyllings-graden har endret seg.

Det ekstra vannet kan bli brukt til å lage mer strøm til vinteren. Norges vassdrags- og energi-direktorat kommer med nye tall onsdag. Disse viser hvor mye mer vann vi har klart å lagre opp til vinteren den siste uka.

Botnen viser til at det er laget analyser om at strømmen kunne koste tre kroner per kilowattime (kWh) etter nyttår. Men det ser foreløpig ut til å bli billigere, mener han.

– Det ser ut til å bli ganske mye billigere, sier Botnen. Fyllings-graden er i ferd med å påvirke prisene. Det samme er planene for produksjon fra selskapene som lager strøm.

Det er blitt flere varmerekorder den første uka i november, melder kanalen NRK. I Takle i Vestland og ved Lista fyr i Agder er det aldri før målt så mange varmegrader i november før. I Takle ble det målt 16,3 varmegrader. Ved Lista fyr ble det målt 13,7 varmegrader. I Mo i Rana i Nordland er det vanligvis rundt 0 grader varmt på denne tiden av året. Denne uka har det derimot vært 6,5 grader varmt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå