Norge

Gjerdrum kommune får ikke ansvaret for skredet

Skredet tok livet av flere. Hvem hadde egentlig ansvaret for det?

Et stort skred tok livet av ti personer og et ufødt barn. Politiet siktet Gjerdrum kommune etter skredet. Det ble henlagt som intet straffbart forhold.

Kommunen ble orientert om dette mandag, opplyser Oslo statsadvokat-embeter.

Skredet gikk 30. desember 2020. Ti personer omkom. Politiet opprettet en sak for å undersøke. I januar i år ble kommunen siktet i saken. Saken ble sendt til Oslo statsadvokat-embeter.

– Kommunen kan ikke holdes strafferettslig ansvarlig for skredet. Heller ikke for de ødeleggelsene det forårsaket, uttaler Andreas Schei i en pressemelding. Schei er statsadvokat.

Anders Østensen er ordfører i Gjerdrum kommune. Han mente at det var en vanskelig situasjon å være i da kommunen ble anmeldt.

– Kommunen har ikke gjort noe straffbart. Vi som organisasjon er veldig lettet over denne avgjørelsen, sier han til Romerikes Blad.

– Det har vært tyngende å være siktet i en så alvorlig sak over tid. Det er ikke noe vi har tatt lett på, sier ordføreren.

14 bygninger med 31 boenheter forsvant i skredet. Enkelte bygninger ble flyttet opp mot 400 meter. Ti person mistet livet. Blant annet en gravid kvinne. Flere av dem var savnet over lengre tid før de ble funnet. Den siste døde ble funnet 25. mars 2021.

Siste utgave

På forsiden nå