Norge

Bygninger ble oversvømt på Vestlandet

Det var et voldsomt regnvær på Vestlandet forrige uke. Flommen rammet flere kommuner.

Det var flom på Vestlandet før helgen. Voss ble rammet hardest. Flommen skal ha gjort skade for minst 100 millioner kroner på Voss, ifølge Finans Norge.

Vannet har trukket seg tilbake nå. Så langt har det blitt meldt inn 200 skader. Det er forsikringsskader på bygninger. Skadene har blitt meldt inn fra hele fylket.

Flommen på Voss er i ferd med å trekke seg tilbake. Her fra Palmafossen.
Foto: Tom Hansen / NTB

Fredag gikk flomvarselet fra oransje til rødt nivå på Vestlandet. Rødt betyr at det er en ekstrem situasjon. Kommunen satt inn krisestab og flere tiltak. Vannmengdene kom fra Jostedalsbreen.

Fem personer og en hund ble evakuert fra et hus på Voss fredag. De kom seg i sikkerhet. Derimot har flere hus blitt skadet.

– De fleste skadene kommer fra vann som kommer opp gjennom grunnen, sier Line Marcelius i en pressemelding. Hun er pressekontakt i forsikrings-selskapet Gjensidige.

Lørdag jobbet brannvesenet i Voss med å pumpe ut vann flere steder. Blant annet fra kulturhuset, tinghuset og ungdomsskolen.

Voss kommune sier at flommen nå er den verste i nyere tid. 
Foto: Tom Hansen / NTB

Flere veier og jernbanen måtte stenge i flere timer. Fotballbaner ble til basseng. Ledelsen i kommunen kaller flommen den nest verste i moderne tid på Voss.

Hans-Erik Ringkjøb er ordfører i Voss. Han tror det kan komme store flommer i framtiden. Kommunen skal bruke mye penger på å sikre oss mot flom, opplyser han.

– Først må vi sikre de mest utsatte byggene og anleggene vi har. Både i Voss sentrum og i Evanger. På lengre sikt må vi se hvordan vi kan få vann ut av vassdraget, og ned i fjorden, sier Ringkjøb.

Han sier at å sikre bygninger og anlegg kommer til å koste flere hundre millioner. En del må dekkes av kommune. Noe vil bli dekket gjennom støtte. Fra blant annet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Campingvogner blir fjerna i samband med den stigande vasstanden i Vangsvatnet, som fløymer innover Osterøy camping. Voss herad har etablert ei kommunal kriseleiing for å handtere den flaumen i heradet. Foto: Stine Carlsen / Avisa Hordaland / NTB

Ringkjøb forteller at det siste tiåret har flere store flommer rammet kommunen. Blant annet en flom i 2014. Det er den verste flommen i moderne tid i kommunen.

Han tror flommene vil komme oftere i tiden framover.

– Dette handler om klimaendringer. Vi står i en situasjon hvor vi må tilpasse oss klimaendringene.

Han sier de vurderer flere tiltak. Blant annet å bygge flomtunneler. Men det er et langsiktig prosjekt.

– Først må vi prioritere de kortsiktige tiltakene veldig høyt, sier han.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå