Norge

Hadde vært i årevis i Norge- bare 24 fikk bli

140 eldre asylsøkere som ikke kan sendes hjem, søkte om å få bli i Norge. Bare 24 personer fikk ja til å bli her for alltid.

Norge — I Norge bor det mange eldre asylsøkere. De kan ikke sendes tilbake til hjemlandet. Noen har vært her i årevis. Regjeringen laget en ny ordning. De kalte det amnesti. Eldre, ureturnerbare asylsøkere kunne søke om opphold. 140 personer søkte. 83 fikk avslag.

24 personer fikk permanent oppholdstillatelse. 42 fikk oppholdstillatelse midlertidig. Det skriver avisa Vårt Land.

Organisasjonen Mennesker i Limbo jobber for denne gruppen asylsøkere. Biskop emeritus Tor B. Jørgensen er leder der. Han sier at løsningen er blitt for de få.

– Det må komme en løsning som varer. Den må ta bedre vare på enkeltmennesket og menneske-rettighetene, sier han.

Han synes myndighetene har vært for strenge. En kvinne fikk nei til oppholdstillatelse. Hun manglet fem dager på å oppfylle et krav: Hun måtte ha bodd i Norge i 16 år. En mann fikk avslag fordi han hadde fått en bot. Årsaken var at selv om han ikke hadde førerkort, hadde han flyttet en bil noen meter. Det var for å slippe til en brøytebil.

Men kampen er ikke over for de 42 med midlertidig oppholdstillatelse. De må søke om å få ja til å bli i Norge på nytt. Norge krever at de får nytt pass fra landet de opprinnelig kom fra. Først da før de kan få varig opphold. Jørgensen sier at det er vanskelig for land som Iran, Etiopia og Eritrea.

Utlendings-nemnda (Une) sier at de fleste har fått nei som følge av for kort tid i Norge. De er heller ikke gamle nok. Noen har fått avslag fordi de er straffedømt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå