Norge

John Carew dømt til fengsel for skattesvik

Den tidligere fotballspilleren John Carew er dømt til 14 måneder i fengsel. Retten mener han har drevet med skattesvik.

Økokrim mener Carew har betalt 5,4 millioner kroner for lite i skatt. Dette skal ha skjedd i en periode på seks år. Da bodde han formelt sett i Storbritannia. Men han var så mye i Norge at han skulle betalt skatt.

Carew burde derfor bli dømt til to år i fengsel, mente Økokrim. De ville også at han skulle få en bot på 540.000 kroner.

Ifølge dem skulle han betalt skatt for en inntekt på rundt 12,8 millioner kroner. Han skulle også betalt skatt på en formue på 307 millioner kroner.

Domstolen var enig med Økokrim. De sa også at Carew skulle ha betalt skatt i Norge for både inntekt og formue.

De var enige i en bot på 540.000 kroner. Men Carew ble dømt til 14 måneder i fengsel. Altså 10 måneder mindre enn det Økokrim mente var rett. Noe av årsaken er at Carew selv tilsto at han skulle betalt mer i skatt.

Dommen er ubetinget. Dermed må Carew sone straffen.

Ifølge Økokrim skulle Carew ha visst at han brøt loven, og at han gjorde det med forsett. Domstolen mente at han har vært grovt uaktsom. Carew burde ha forstått at han skulle betalt skatt.

Berit Reiss-Andersen har vært advokat for Carew i saken. Hun sier dommen viser at domstolen har trodd på det Carew har sagt. Blant annet fordi de mener han har vært grovt uaktsom i stedet for å ha gjort det med forsett.

– Dette har vi hevdet hele tiden. Carew har vært klar på at han har ønsket å gjøre opp for seg, sier Reiss-Andersen.

Hun sier ingenting om en mulig anke. Reiss-Andersen sier de vil lese detaljene i dommen nøye. Carew er også utilgjengelig for kommentar selv.

Også Økokrim vil vurdere om de vil anke dommen.

– Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om å unndra mye skatt i flere år. Økokrim vil nå lese dommen grundig for å vurdere om det er rett av oss å anke, sier Marianne Bender. Hun er førstestatsadvokat.

Per A. Flod har i mange år vært agent, venn og rådgiver for Carew. Flod sier til avisa Dagens Næringsliv at han synes det hele er forferdelig trist og ufortjent.

Ifølge nyhetsbyrået NTB er det ingen tegn til at Carew har planlagt å snike seg unna å betale skatt. Det skal stå i dommen. Der skal det også stå at skattesviket er et resultat av feil råd og at Carew selv har vært grovt uaktsom.

Avisa har spurt Flod hva han tenker om sin rolle som rådgiver. Han sier det er vanskelig å forstå hva som skal ha vært feil råd.

– At John har feilet på å ha oversikt på hvor mye han har vært i Norge og i England. Det ikke noe jeg kan gjøre noe med, sier han.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå