Norge

– Gjør deg synlig når du går i mørket

Trygg Trafikk oppfordrer alle til å gjøre seg synlige når de går i mørket. Det er viktig for sikkerheten.

– Det har vært en del stygge påkjørsler av fotgjengere dessverre, sier Christoffer Solstad Steen til Klar Tale. Han er pressesjef hos Trygg Trafikk.

Totalt hadde 100 mennesker dødd i trafikken fra 1. januar til 1. november. Sju av dem døde i oktober. Steen forklarer at det kan være mange grunner til at slike ulykker skjer.

– Det handler ofte om for høy fart, sier han. Steen mener folk kjører fortere enn de burde under ulike forhold.

– Mange ganger handler det om at sjåføren er uoppmerksom, sier han.

Det finnes ulike måter å være uoppmerksom på, forklarer Steen. Én årsak er at sjåføren bruker mobilen. Rus kan også føre til at sjåføren blir uoppmerksom.

Hver dag blir 30 bilførere stoppet fordi de er mistenkt for å kjøre med rus i Norge. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.

Det er blitt mørkt over hele landet. I tillegg er det våt asfalt flere steder. Det gjør at det blir enda mer krevende å kjøre bil. Våt asfalt kan også gjøre at veien virker enda mørkere.

Det er flere fotgjengere som blir påkjørt på høsten og vinteren enn ellers i året. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Gjør deg synlig når du går i mørket, er tipset til Steen.

Han mener at du som fotgjenger bør gjøre deg så synlig som mulig. Steen sier refleks er et godt bidrag til det. Den gjør at det blir lettere for bilister å se deg. Da ser de deg raskere enn de gjør uten. De sekundene kan være en forskjell på liv og død, sier Steen.

Bilister har plikt til å stoppe for fotgjengere som skal krysse gangfelt. De skal også bremse ned og kjøre saktere når de nærmer seg gangfeltet. Det er dessverre noen som lar være å gjøre det, sier Steen.

– I sånne ulykker er det bare tapere. Det er tragisk for alle parter involvert, sier han.

Trygg Trafikk teller hvor mange som bruker refleks hvert år. Nå er det litt under halvparten av befolkningen i Norge som bruker refleks. Folk som går på landevei er ofte flinkere til å bruke refleks. I byen tror mange at det holder med gatelys, sier Steen.

– Det er mange kilder til lys som konkurrerer om oppmerksomheten til sjåføren. Det kan skape forvirring, sier han.

Det er også store forskjeller mellom de ulike fylkene. Undersøkelsene viser at folk i Innlandet er best i landet på å bruke refleks. Troms og Finnmark og Nordland er nest best. Oslo og Trøndelag er dårligst.

– Vi har et tips hvis du alltid glemmer refleks på vei ut døra. Legg alltid refleks i skoene når du kommer hjem. Da husker du å ta det med ut neste gang, sier Steen.
Siste utgave

På forsiden nå