Ukrainere finner trygghet i Norge. Neste år bor det trolig 70.000 ukrainske flyktninger her til lands. De er på flukt fra krigen i hjemlandet.
Tetiana Yemelianova kom til Norge i mars. Like før angrep Russland hjemlandet hennes.
– Det var skummelt. Jeg tok en taxi med én gang sammen med moren og sønnen min, sier Yemelianova til Klar Tale. Krigen har herjet siden 24. februar. Det sendte millioner av ukrainere på flukt til andre land i Europa. Noen har kommet til Norge. Utallige ukrainske hjem er ødelagt.
Yemelianova kommer fra byen Irpin, som ligger nær Kyiv. Hun rømte med én gang Russland angrep. Yemelianova er enslig. Så hun følte ansvar for å ta vare på sønnen og moren sin.
På Tøyen i Oslo i trygge Norge kan hun og andre lære seg et nytt språk. Ved hjelp av brettspillet New Amigos og andre mennesker.
Nå har hun laget seg et liv i et nytt land. Hun snakker godt norsk allerede. Hun dro til Porsgrunn etter hun kom til Norge. Nå bor hun i Kolbotn, men drar ofte til Tøyen for å være med på kveldene på biblioteket.
Mens Klar Tale snakker med Yemelianova, er mange kommet på plass i biblioteket. De skal lære seg språk og være sammen.
Dijana Sekulic jobber som aktivitets-koordinator ved Deichman Tøyen. Hun sier at nordmenn kan øve seg på spansk, fransk, italiensk, arabisk, tysk, engelsk eller ukrainsk. Mens andre kan lære seg norsk tilbake.
Selv snakker hun flytende norsk. Og hun vet hvordan det er å måtte flykte, slik som mange av ukrainerne har gjort. Sekulic kommer fra Kroatia, men flyktet til Serbia under krigen i 1992.
Yemelianova fra Ukraina kommer for å være sosial.
– Jeg føler meg godt tatt imot av nordmenn, forteller Yemelianova. Hun har fått seg jobb med å utvikle en app. Det er det samme som hun jobbet med i Ukraina.
En ny undersøkelse viser at kun én av fire ukrainere vil dra tilbake til Ukraina. Selv om det blir fred. Flere enn 30.000 personer fra Ukraina har allerede søkt asyl i Norge.
– Sønnen min kom rett i en velkomstklasse. Nå er han sammen med nordmenn og snakker norsk, forteller ukraineren.
Yemelianova tror hun har lyst til å bli værende i Norge. Hun har skapt seg et liv her. Det samme sier resten av ukrainerne Klar Tale snakket med. Men de synes også det er godt å møte andre fra Ukraina som har delt samme opplevelse.
De fleste ukrainere som har flyktet til Norge, er stort sett fornøyde. På en skala fra 1 til 5, ligger snittet på 4,5. Det viser en undersøkelse fra universitetet OsloMet. Selv om flere flyktninger opplevde utfordringer i begynnelsen.
VVasily Zubar fra Ukraina øver seg på norsk. Han er musiker. Og de rundt ham forteller at han har spilt på flere steder den siste tiden. Han ble også en flyktning da krigen startet.
Språkkaféen varer fra klokka 18 til 20. Etterpå er det en sjakklasse som kommer på biblioteket. Folk begynner å gå. Mens andre blir sittende og snakke en stund.
Det er tydelig at tilbudet har betydd mye for deltakerne. Å lære seg norsk er viktig for å komme inn i samfunnet. Alle kan dele erfaringer og hvordan de opplever Norge.
En sort og hvit katt hopper fra fang til fang inne på biblioteket. Han er fast gjest, men nå skal han tusle til sitt kjente hjem. Samtidig skal ukrainerne forsøke å skape seg et nytt hjem – i Norge.
---
Kort og klart
Ukrainere i Norge
- I februar angrep Russland Ukraina.
- Mange ukrainere flykter til Norge.
- Tetiana Yemelianova har lært seg litt norsk.
---