Norge

Saken mot komiker Atle Antonsen er henlagt

Saken mot komiker Atle Antonsen er henlagt. Det han sa til Sumaya Jirde Ali kan han ikke straffes for, mener statsadvokaten.

Norge — «Du er for mørk til å være her» på Bar Boca i Oslo. Det skal komiker Atle Antonsen har sagt. Han snakket til Sumaya Jirde Ali. Hun er forfatter og samfunnsdebattant. Hendelsen skjedde for over tre uker siden. Først denne uka anmeldte Ali saken til politiet.

Atle Antonsen sa unnskyld etter at saken ble kjent.

Mange har sagt at det Antonsen sa, var rasistisk.

Politiet i Oslo avhørte Antonsen og vitner. Han ble siktet for hatefulle ytringer. Men Statsadvokaten i Oslo henla fredag saken mot Antonsen.

Statsadvokat Ingelin Hauge forklarer hvorfor.

«Det må finnes bevist at han har handlet med den nødvendige grad av skyld», skriver hun. Men hun mener at det han sa ikke er det hun kaller kvalifisert krenkende i den sammenhengen den har kommet. Dermed er det også tvil om Antonsen kan straffes etter loven om hatefulle ytringer.

Det kan ikke bevises at Antonsen har ment å være hensynsløs, skremmende eller plagsom overfor Ali, ifølge statsadvokaten. Defor blir han heller ikke tiltalt for hensynsløs adferd.

Marianne Klausen er advokat for Antonsen.

– Det han er mest opptatt av nå, er at denne henleggelsen ikke medfører mer ubehag for Sumaya Jirde Ali enn det hun allerede har opplevd, sier Klausen. Hun snakket med nyhetsbyrået NTB fredag kveld.

Hun sier også at Atle Antonsen har vært klar på at det aldri har vært snakk om bevisste hatefulle ytringer. Men at han oppførte seg forferdelig denne kvelden.

– Atle forstår at saken har vært og fortsatt er en stor belastning for de involverte. Uansett hvordan statsadvokaten har vurdert saken, sier hun.

Sumaya Jirde Ali fortalte om hendelsen på Facebook onsdag. Komikeren Antonsen ble anmeldt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd.

«Dette er en historie jeg har båret på i tre uker. Jeg har vært i tvil om jeg skal fortelle den, og jeg er det ennå. Nå gjør jeg det», skriver hun i et lengre innlegg. Hun beskriver detaljert hvordan hun opplevde hele hendelsen.

VG har vært i kontakt med Sumaya Jirde Alis venninne Hasti Hamidi. Hun har har vært tett på henne den siste tiden. De ønsker ikke å kommentere saken.

Antirasistisk Senter vurderer å anke henleggelsen av saken. Det sier de til kanalen TV 2.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå