Norge

Dette er Oslo sin gave til britene

Treet fikk mye kritikk for ett år siden. Britene mente det var stygt. Nå er det 75. året på rad Norge sender julegran til London.

– Dette er en viktig tradisjon, som har litt ekstra betydning nå. Det sier Oslo-ordfører Marianne Borgen til nyhetsbyrået NTB.

Hvert år siden 1947 har Oslo kommune sendt julegran til London. Treet er en takk for hjelp og støtte under andre verdenskrig. Der var Storbritannia blant Norges næreste allierte.

Det var Storbritannia kongen og regjeringen dro til under andre verdenskrig. Og mye av motstanden ble gjort derfra.

Dette året har tradisjonen 75-årsjubileum.

– Treet er et tegn på vennskap, solidaritet og samhold. Det har en litt ekstra betydning nå. Og den vanskelige situasjonen vi har. Det er viktig å opprettholde tradisjoner som skaper fellesskap og håp for fremtiden, sier hun.

Julegrana blir alltid hentet fra Oslo-skogene. Årets julegran ble funnet i Sørkedalen. Det er omkring 21 meter høyt og rundt 60 år gammelt.

Som vanlig er også noen fra Storbritannia med på å felle treet. Ambassadør Richard Wood og Hamza Taouzzaleer.

Oslo-ordfører Marianne Borgen sammen med London-bydelen Westminsters borgermester Hamza Taouzzale. Foto: Christoffer Andersen / NTB

– De uttrykker begge hvor glade de er for denne tradisjonen. Det er som jeg pleier å si, at vi alle trenger venner. Og også byer trenger venner, sier Borgen.

Nå begynner treets lange ferd over havet. Og det må fraktes forsiktig. Og det må ligge stabilt.

Torsdag 1. desember står treet klart til tenning av julelys på Trafalgar Square. Hvor blant annet Borgen vil være til stede.

Flere ganger har treet fått kritikk. Folk har ment at det ser tynt og puslete ut.

– Hvor er resten av treet, skrev den britiske avisa Evening Standard for ett år siden.

Borgen mener at reaksjonene viser hvor stor interesse det er for treet. Og at dette gir en mulighet til si mer om tradisjonen.

– Folk blir enda mer informert om tradisjonen. De aller fleste ser gjennom greinene, bokstavelig talt, og gleder seg over tradisjonen, sier hun.

---

Kort om saken

  • Oslo kommune har felt julegrana som skal til London.
  • Dette er en tradisjon som Oslo kommune gjør hvert år.
  • Treet er et tegn på at Norge er takknemlig for hjelp under andre verdenskrig.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå