Norge

Flere smittet etter utbrudd av salmonella

Så langt er det påvist smitte hos 31 personer. De bor i flere forskjellige fylker.

Folkehelse-instituttet (FHI) har oppdaget et nasjonalt utbrudd av salmonella. Det er forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Agona. Så langt er det påvist smitte hos 31 personer. Det er fortsatt ukjent hvor smitten kommer fra.

FHI har satt i gang etterforskning. De samarbeider med lokale kommune-overleger, Mattilsynet og Veterinær-instituttet.

Alle fikk påvist smitte i november. De er i alderen 1-84 år.

---

Her bor personene:

Vestland (11)

Viken (8)

Telemark og Vestfold (5)

Innlandet (2)

Trøndelag (2)

Troms og Finnmark (1)

Møre og Romsdal (1)

Oslo (1)

---

13 av de smittede har vært innlagt på sykehus med salmonellose. Typiske symptomer er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Salmonella-bakterier smitter hovedsakelig gjennom mat.

– Salmonella Agona er en sjelden variant, sier Heidi Lange. Hun er seniorrådgiver ved FHI.

– Antall personer innlagt på sykehus i dette utbruddet er høyt. Men det er ingen tegn på at sykdommen gir mer alvorlig sykdom enn andre varianter av salmonella, sier Lange.

Infeksjonen med salmonella går vanligvis over av seg selv uten behandling, legger hun til.

Det er uvisst hva folk har blitt smittet av. Men slike bakterier smitter ofte gjennom matvarer.

– Personene som har fått påvist bakterien er bosatt i 8 fylker. Sannsynligvis er de smittet av en matvare du får kjøpt over hele landet, sier Lange.

Salmonella Agona er tidligere påvist i Norge. Men da har kun én person fått det om gangen. Det var gjerne folk som var smittet fra utlandet.

Norske husdyr har sjeldnere salmonella enn husdyr i andre land. Derfor er det sjeldent utbrudd med salmonella i Norge.

Salmonella smitter som oftest gjennom kjøttprodukter. Særlig fra svin og kylling. Men det finnes også i egg og melkeprodukter som er upasteuriserte. Det kan også finnes i melkepulver, skalldyr, grønnsaker og krydder. Det kan smitte gjennom drikkevann som ikke er desinfisert.

Det kan også smitte fra husdyr.

Å koke og steke maten er det viktigste tiltaket. Salmonella tåler ikke slik oppvarming. I tillegg er det viktig å vaske hendene godt.




Siste utgave

På forsiden nå