– Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt nordmenns favoritter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen i en pressemelding. Hun er kokk hos MatPrat, Opplysnings-kontoret for egg og kjøtt.
YouGov har gjort en undersøkelse for MatPrat. De har prøvd å finne ut hva som er mest populært å spise på julaften.
– Vi er opptatt av tradisjoner. Vi velger tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Aller flest nordmenn velger ribbe på julaften i år.
---
Dette spiser vi på julaften i år:
Svineribbe: 43 %
Pinnekjøtt: 37 %
Kalkun: 7 %
Skinkestek: 5 %
Risgrøt: 5 %
Torsk: 4 %
Vegetarmat: 4 %
Annen middag: 4 %
Pizza: 3 %
Lutefisk: 3 %
---
Den tradisjonelle kampen mellom ribbe og pinnekjøtt i de ulike landsdelene er som før.
– Vi ser et tydelig skille mellom øst og vest når det gjelder julemiddagen, som i årene før, sier Hansen.
Østlendinger velger ribbe, mens vestlendinger velger pinnekjøtt. Ribba går av med seieren for hele landet.
– Ribba står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge.
Men hva bestemmer egentlig hva som serveres på julaften? Cecilie Maske mener det er tradisjoner. Hun er kokk hos MatPrat.
– Det gir oss den riktige julestemningen at vi ser, lukter og smaker det samme år etter år, Maske.
---
Hvorfor serverer vi det vi gjør:
Tradisjon fra tidligere: 29 %
Jeg bestemmer: 20 %
Tradisjon vi har startet selv: 16 %
Foreldrene mine: 10 %
Varierer avhengig av besøk: 8 %
Partneren min: 6 % (kvinner: 2 %, menn 9 %)
Barna: 3 %
---
– Med flere generasjoner samlet rundt bordet, blir det gjerne ulike ønsker. Mange løser det ved å servere to ulike retter på julaften.
Favorittene for dessert er også de samme som tidligere år. Riskrem er fremdeles favoritten hos de fleste.
---
Dette spiser folk til dessert:
Riskrem: 38 %
Multekrem: 16 %
Karamellpudding: 10 %
Is: 9 %
Julekaker: 5 %
Fruktsalat: 4 %
---
– Hvor du bor i landet er også med på å avgjøre desserten julaften, sier Marta Ravnsborg. Hun er matfaglig rådgiver i MatPrat.
I Midt-Norge og Nord-Norge er flere som spiser multekrem enn i resten av landet.
– Her har nok mange plukket multene til juledesserten selv.