Norge

Velger du ribbe eller pinnekjøtt til jul?

Eller kanskje noe helt annet? En rett er aller mest populær hos nordmenn på julaften.

– Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt nordmenns favoritter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen i en pressemelding. Hun er kokk hos MatPrat, Opplysnings-kontoret for egg og kjøtt.

YouGov har gjort en undersøkelse for MatPrat. De har prøvd å finne ut hva som er mest populært å spise på julaften.

– Vi er opptatt av tradisjoner. Vi velger tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Aller flest nordmenn velger ribbe på julaften i år.

---

Dette spiser vi på julaften i år:

Svineribbe: 43 %

Pinnekjøtt: 37 %

Kalkun: 7 %

Skinkestek: 5 %

Risgrøt: 5 %

Torsk: 4 %

Vegetarmat: 4 %

Annen middag: 4 %

Pizza: 3 %

Lutefisk: 3 %

---

Den tradisjonelle kampen mellom ribbe og pinnekjøtt i de ulike landsdelene er som før.

– Vi ser et tydelig skille mellom øst og vest når det gjelder julemiddagen, som i årene før, sier Hansen.

Østlendinger velger ribbe, mens vestlendinger velger pinnekjøtt. Ribba går av med seieren for hele landet.

– Ribba står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge.

Men hva bestemmer egentlig hva som serveres på julaften? Cecilie Maske mener det er tradisjoner. Hun er kokk hos MatPrat.

– Det gir oss den riktige julestemningen at vi ser, lukter og smaker det samme år etter år, Maske.

---

Hvorfor serverer vi det vi gjør:

Tradisjon fra tidligere: 29 %

Jeg bestemmer: 20 %

Tradisjon vi har startet selv: 16 %

Foreldrene mine: 10 %

Varierer avhengig av besøk: 8 %

Partneren min: 6 % (kvinner: 2 %, menn 9 %)

Barna: 3 %

---

– Med flere generasjoner samlet rundt bordet, blir det gjerne ulike ønsker. Mange løser det ved å servere to ulike retter på julaften.

Favorittene for dessert er også de samme som tidligere år. Riskrem er fremdeles favoritten hos de fleste.

---

Dette spiser folk til dessert:

Riskrem: 38 %

Multekrem: 16 %

Karamellpudding: 10 %

Is: 9 %

Julekaker: 5 %

Fruktsalat: 4 %

---

– Hvor du bor i landet er også med på å avgjøre desserten julaften, sier Marta Ravnsborg. Hun er matfaglig rådgiver i MatPrat.

I Midt-Norge og Nord-Norge er flere som spiser multekrem enn i resten av landet.

– Her har nok mange plukket multene til juledesserten selv.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå