Norge

– Vi ønsker virkelig å hjelpe

Nav-sjef Hans Christian Holte sier han vil hjelpe de som trenger det. Han får vondt av å se at så mange sliter for tiden.

– Vi ønsker å fylle rollen vår. Og hjelpe dem som trenger det mest. Det sier Hans Christian Holte til nyhetsbyrået NTB. Han er sjef for Nav.

Han sier at de skal finne løsninger for de som trenger det.

Holte blir lei seg av å se at folk sliter. Og at mange av dem må vente i lange køer for å få mat.

Nav jobber nå med å se hva de kan gjøre med fattigdom og lange matkøer.

– Nå nærmer vi oss jul. Og vi vet at mange kjenner ekstra på økonomien da. Da kan det være greit å vite at for dem som mottar sosialhjelp, kan det være mulig å søke om støtte til jul, sier Holte.

Selv om det er tøffe tider, så er det færre som søker om hjelp. Det skriver avisa Klassekampen. Samtidig har er det mange som er nødt til å få gratis mat på ulike matsentraler.

– Frivilligheten er viktig og bra. Men vi ønsker at folk også skal henvende seg til Nav. Sosialhjelp og nødhjelp på et område. Men det er også andre tiltak Nav kan bidra med, sier Holte.

Han sier at politikerne har satt tydelige krav for hvordan Nav må jobbe.

– Det stilles krav ved å yte sosialhjelp. Det er slik Norge fungerer. Men vi ønsker å hjelpe. Og jeg mener også at vi virkelig prøver å møte folk på en respektfull og god måte, sier han.

Holte sier at Nav også kan bli bedre. Han trekker fram hvordan Nav skal forholde seg til folk som viktig.

– Der har vi ikke vært gode nok, sier Holte.

Samtidig sier han at de har lært mye. Og blitt bedre på en del ting.

– Det som handler om å gi råd økonomisk. Og starte tidlig nok med det. Det er viktig at vi både gir støtte. Men også hjelp til å planlegge hvordan vi skal få det til å gå rundt, sier han.

Nav har fått kritikk for når de har åpent og stengt.

På det svarer Holte at flere av tidene er endret. Og at mange kontorer har lenger åpningstid nå. Han sier at hvis kontoret er stengt har de også en telefon du kan ringe.

– Tre av fire kontorer har en vakttelefon med beredskap, sier han.

Under korona-krisen ble det gjort enklere å få sosialhjelp. Det var det Erna Solberg og regjeringen som bestemte. Solberg er leder for partiet Høyre.

Etter korona ble dette fjernet. Nå vil flere organisasjoner at det skal bli enklere. Men så langt har Jonas Gahr Støre og regjeringen sagt nei. Støre er statsminister.

---

Kort om saken

  • Nav-sjef Hans Christian Holte får vondt av å se at så mange sliter for tiden.
  • Han sier at Nav ønsker å gjøre det de kan for å hjelpe.
  • Derfor ber han folk som trenger det, om å søke sosialhjelp.

---

Siste utgave

På forsiden nå