Norge

Gode råd til deg som skal drikke alkohol i jula

Har du tenkt til å kose deg med juleøl eller akevitt i jula? Da er det lurt å tenke seg om hvis du skal feire med barn, mener organisasjon.

God mat og drikke er viktig for mange i jula. Men det er også en høytid som er viktig for barna. Av-og-til er en organisasjon som jobber for at folk skal drikke smartere. De har laget en huskeliste for alle som vil drikke alkohol i jula. Se huskelista nederst i saken.

– Jula er en tid med mange sosiale treff med venner, kollegaer og familie. Det kan bli mange anledninger med mye alkohol, sier Ragnhild Kaski til Klar Tale. Hun er generalsekretær i Av-og-til.

Desember er den måneden vi kjøper mest alkohol i Norge, opplyser Kaski. Vi tilbringer ofte mer tid med egne og andres barn. Derfor er det viktig å være oppmerksom på hvordan barn opplever voksne som har drukket alkohol, mener Kaski.

– Det er dessverre ikke alle barn som sitter igjen med bare gode minner fra julefeiring med de voksne.

90.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol. Det viser tall fra Folkehelse-instituttet. I tillegg er det foreldre som vanligvis ikke drikker på en problematisk måte. Men som innimellom gjør det likevel, sier Kaski. Hun tror det skjer oftere i jula enn ellers i året.

– Vi i Av-og-til råder voksne til å drikke null, ett eller maks to glass. Barn merker at voksne har drukket alkohol raskere enn voksne tror.

---

Av-og-til sin huskeliste til alle som skal feire jul sammen med barn:

  • Drikk null, ett eller maks to glass alkohol når du er sammen med barn.
  • Ha flest dager uten alkohol, selv om du har ferie.
  • Bli enige med andre voksne om hvordan dere skal håndtere alkohol når barn er til stede.
  • Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror.
  • Morgendagens planer blir hyggeligere for deg og barna når du er i god form.
  • Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn til julefeiringen. Husk alkoholfrie alternativer.
  • Jula er barnas høytid.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå