Norge

Det ble satt 58 varmerekorder i november

November har vært en varm måned i mesteparten av landet.

Målinger av temperaturer i Norge startet i 1900. Årets november er den tiende varmeste siden det. Det har vært en varm måned i mesteparten av landet, men unntak av Troms. Det skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

30 stasjoner satte rekord for høyeste temperatur i snitt gjennom måneden. Det var hovedsakelig stasjoner i Sør-Norge og Møre og Romsdal. Men det ble også satt tre rekorder på Svalbard.

28 stasjoner har også målt høyeste temperatur i november siden målingene startet. De fleste er i Innlandet og Viken. Til sammen ble det satt 58 varmerekorder.

I hele Norge var november 2,2 grader over snittet som er normalt for måneden. På Sørlandet og Vestlandet lå temperaturen nesten 3 grader høyere enn normalt.

2011 og 2020 er de varmeste årene for november. Da lå temperaturen på 3,5 grader over normalen for hele landet.

To stasjoner har også målt rekorder for fylket. På Fagernes stasjon ble det målt 17,5 grader 12. november. Det er ny fylkesrekord for Innlandet og for gamle Oppland fulke. Sigdal stasjon i Viken målte 18,1 grader 11. november. Det er ny fylkesrekord for både Viken og gamle Buskerud fylke.

For landet som helhet falt det 15 prosent mindre nedbør enn normalt. Men det har vært svært stor variasjon. Det har vært regntungt i Agder og Vestfold og Telemark. Der har det vært opptil tre ganger så mye regn som normalt. Fire stasjoner i Viken satte rekord for høyeste månedsnedbør registrert i november.

Relativt tørrest var det i Innlandet, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland med 70 til 90 prosent mindre nedbør enn normalt.

Det meste av Nord-Norge hadde en tørr november. Det var til dels ekstremt tørt i Øst-Finnmark. To stasjoner i Troms og Finnmark satte rekord for laveste nedbørsmengde målt i november. Det var i Kautokeino og Lebesby.

---

De våteste stasjonene var:

Bøylefoss (Froland, Agder) 525,3 millimeter (211 prosent mer nedbør enn normalt)

Mestad i Oddernes (Kristiansand, Agder) 521,5 millimeter (151 prosent mer nedbør enn normalt)

Dovland (Birkenes, Agder) 520,1 millimeter (197 prosent mer nedbør enn normalt)

De tørreste stasjonene var:

Oppdal – Sæter (Trøndelag) 4,3 millimeter (91 prosent mindre nedbør enn normalt)

Lebesby – Karlmyhr (Troms og Finnmark) 5,4 millimeter (87 prosent mindre nedbør enn normalt)

Polmak tettsted (Tana, Troms og Finnmark) 6,7 millimeter (78 prosent mindre nedbør enn normalt)

---Siste utgave

På forsiden nå