Norge

Restauranter skriker etter folk til å jobbe

Korona-pandemien har vært tøff for restauranter og barer. Nå håper flere at studentene og kokkene skal komme tilbake.

– Få elever begynner på restaurant- og matfag, og mange slutter. Bransjen sliter med å skaffe folk. Det skrev avisa Nationen i en leder.

Under korona-pandemien valgte mange å slutte i service-bransjen. Mye av årsaken var usikkerhet.

Regjeringen bestemte at restauranter og barer måtte stenge. Dette skjedde flere ganger for å hindre smitte. Nedstengingen førte igjen til at folk ble permittert.

– Når du blir permittert én gang, så tenker du at du kommer tilbake. Gang nummer to, så kommer tankene om du egentlig skal gjøre dette. Og gang nummer tre så har du fått nok.

Det sier Ole Volden-Sandersen til Klar Tale. Han jobber med drift og kvalitet for bedriften Frichs Catering. Volden-Sandersen sier at det er usikre tider for bransjen.

– Når folk har fått smaken på noe annet, så er det kanskje tungt for dem å komme tilbake, sier han.

– Vi er avhengig av arbeidere fra utlandet. Og når vi permitterer dem, så reiser de hjem, sier Volden-Sandersen.

De siste årene har også færre fullført utdanninga si når de studerer matfag. Omtrent halvparten fullfører den, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

At det er færre studenter, merker også Frichs Catering. De skulle gjerne hatt flere lærlinger.

aev

– Vi skulle gjerne hatt langt flere enn vi har. Men da må det komme noen, sier Volden-Sandersen.

Selskapet har de har samme problem som teater, standup og andre forestillinger. Folk har fått andre vaner etter pandemien.

– Under pandemien har vi blitt vant til at vi ikke bestille på forhånd. Vi venter heller til noen dager før, sier han.

Hvor mange gjester får vi? Hvor mye råvarer må vi kjøpe inn?

– Det er utrolig vanskelig å planlegge, sier Øyvind Frich til Klar Tale. Han er eier av Frichs Catering.

Frich mener at skolene har mye av skylden for mangelen på folk.

– Ofte så er det ingen mangel på folk som vil jobbe som kokk. Men bor du på Lesja eller på Dovre, så må du nesten på hybel når du er 16 år om du skal bli kokk, sier Frich. Det kan være vanskelig for en på 16 år å dra hjemmefra.

– Mange velger da kanskje å ta studie-spesialisering istedenfor. Selv om det ikke er det de vil, sier Frich.

Han håper dette kan endre seg. Både Frich og Volden-Sandersen sier at det er mange ulike muligheter innenfor restaurant.

– Du trenger ikke å jobbe som kokk til du blir pensjonist, sier Volden-Sandersen.

Han sier at flere sjefer i de store restaurantene var kokker før.

– Du kan jobbe deg hele veien til toppen, sier han.

– Er du flink, så kommer du dit du vil.

---

Kort om saken:

  • Service-bransjen sliter etter pandemien.
  • De trenger flere folk til å jobbe.
  • Mange fant seg andre jobber under pandemien.

---



Siste utgave

På forsiden nå