Norge

Denne uka blir det flere ruskontroller i trafikken

Mandag starter den årlige aksjonsuka mot ruskjøring. Flere er blitt anmeldt for å kjøre under ruspåvirkning i år enn i fjor, opplyser politiet.

I aksjonsuka blir det flere ruskontroller over hele Europa.

– En ruspåvirket sjåfør utsetter ikke bare seg selv, men også andre trafikanter for fare. Vi ber alle om å bidra til trafikksikkerheten ved å kjøre rusfri, sier Knut Smedsrud i en pressemelding. Smedsrud er sjefen i Utryknings-politiet (UP).

Risikoen for å bli innblandet i en trafikkulykke er mye høyere for rusa sjåfører. Den er 68 ganger høyere enn for en edru fører, ifølge en rapport. Transport-økonomisk Institutt har laget rapporten.

Flere har blitt tatt i ruskontroller i år enn i fjor, skriver UP og Av-og-til i pressemeldingen. Av-og-til er en organisasjon som jobber for at folk skal ha et sunt forhold til alkohol.

9.822 personer har blitt anmeldt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. Det er fra januar til oktober i år. 8.051 personer ble anmeldt for ruskjøring i den samme perioden i fjor.

Av-og-til spurte folk om de kjører ruspåvirket i en undersøkelse. Det er ikke uvanlig at folk kjører, selv om de tror de kan være påvirket av alkohol. 13 prosent svarer at de har kjørt bil dagen etter å ha drukket alkohol og vært usikre på egen promille.

Ragnhild Kaski er bekymret for tallene. Hun er general-sekretær i Av-og-til.

– Er du i tvil, ikke kjør bil. Du kan ikke satse på at promillen er ute av kroppen, sier hun i pressemeldingen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå