Norge

Tips til en førjulstid uten stress

Her er rådene som gjelder hvis du sliter med stress tida før jul.

Med desember kommer førjulstid. For mange betyr det stress, skriver Opplysnings-kontoret for brød og korn i en pressemelding.

Torunn Nordbø er daglig leder i Opplysnings-kontoret. Hun har lang erfaring med julebakst og forberedelser til jul. Hun deler her sine beste råd for å gå gjennom førjulstiden med ro i kroppen.

– Det viktigste rådet er å sette et ambisjonsnivå som passer til hvor mye tid du har. For travle familier er det lov å ta snarveier, sier Nordbø.

Her er hennes 7 beste tips til førjulstiden:

1. Sett tidlig nok i gang

Tips nummer én er å starte tidlig med julebaksten.

– Mange av julens kaker kan bakes i slutten av november og fryses ned. Da er det bare å ta dem opp fra fryseren som gjenstår når det nærmer seg jul, sier Nordbø.

Hun anbefaler blant annet Sarah Bernhardt i langpanne, smultringer og kransekake.

Julebakst

2. Bak sju slag på to dager

– Man må ikke ha sju slag til jul. Men har du bestemt deg for det kan du få de sju slagene unna på to dager.

Velger du de riktige oppskriftene og planlegger godt, kan du gjøre unna alle sju slagene på to dager, tipser Nordø om.

3. Kjøp og pynt ferdige pepperkaker

Noen ganger er det lov til å jukse litt. Du kan hoppe over å bake pepperkakene, tipser Nordbø om.

– Sett fram melis i fine farger, nonstop og kakepynt. La barna pynte av hjertens lyst, sier Nordbø.

4. Ta julebaksten med vennegjengen

Har du en vennegjeng du ser for sjelden? Inviter til felles kakebaking i førjulstiden.

– Hver person tar kun med seg én kakedeig. Du kommer hjem med like mange kakebokser som antall venner. Nyttig, sosialt og hyggelig.

5. Server «afternoon tea» på juleverksted

Det er alltid hyggeligere å ha juleverksted sammen med noen. Serveringen blir rask og enkel dersom du velger å servere afternoon tea til gjestene på juleverkstedet.

– Teselskapet gir deg den luksuriøse julefølelsen. Samtidig får du gjort unna juledekorasjonene eller en julegave eller to, sier Nordbø.

6. Kjøp deg fri fra julebaksten

Husk at det er lov å ikke gjøre alt selv. Landets lokale bakerier har fristelser til jul i alle former og farger.

– Mange steder kan du bestille større bakverk noen dager i forveien eller bare stikke innom for dagens anbefaling. Her sparer du mye tid, sier Nordbø.

7. Lag kjappe middager av brødskiver

– Folk trenger ikke ha dårlig samvittighet for å spise brød til middag, tvert imot. Skiver er sunn, norsk tradisjonskost.

– Med grovt brød som utgangspunkt for middagen er det enkelt å lage et næringsrikt og godt måltid.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå