Norge

Dag 7: Marsipan

Sliter du med å finne julestemning? Hver dag fram mot jul skal vi hjelpe deg.

7. desember.

Marsipan kan kjøpes på butikken. Og den kan lages hjemme. Hvert år kommer marsipanen tidligere og tidligere for salg.

Fra gammelt av ble marsipan brukt som medisin for søvn. Slet du med å sove, kunne du dra til apoteket for å kjøpe marsipan.

Den dukket først opp for europeere i år 900. Vi tror den kommer fra den arabiske verden, som igjen fikk den fra Kina.

Mens andre tror det kommer fra Spania.

Marsipanen kan bli laget av ulike typer nøtter. For nordmenn er det den som er laget på mandler, som er mest kjent.

---

Slik lager du marsipan

Dette trenger du

  • 500 g mandler
  • 500 g melis
  • 2 stk eggehviter

Slik gjør du

  1. Kok opp vann i en kjele og legg mandlene oppi. Når du ser at det brune skallet begynner å løsne kan du ta dem opp fra vannet. Det tar kun et par minutter.
  2. Legg mandlene på et kjøkkenhåndkle, brett over og kna mandlene litt. Da løsner skallet. Klem mandlene ut av skallet med fingrene.
  3. Tørk mandlene godt – gjerne på lav varme i ovnen ca. 1 time, eller litt lengre på kjøkkenbenken. De kan godt ligge over natten om det er enklere for deg.
  4. Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.
  5. Tilsett melis og eggehvite og kna sammen til en fast deig. Hvis marsipanen virker tørr, tilsett mer eggehvite.
  6. Hvis du ønsker smak på marsipanen, kan du tilsette sitron, konjakk eller sherry. Du kan også tilsette konditorfarge om du ønsker.
  7. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer i kjøleskap.
  8. Form kuler eller figurer, dypp i sjokolade og strøssel om ønskelig.

Kilde: Meny

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå