Norge

Dag 8: Julekaker

Sliter du med å finne julestemning? Hver dag fram mot jul skal vi hjelpe deg.

8. desember.

Fra gamle tradisjoner skulle det bakes mye fram til jul. Gjerne sju slag som det kalles.

Det er sju ulike kaker. De skal være tørre, slik at de holder seg bra lenge. Dette har lenge vært en del av juletradisjonene for mange. Og en stor del av forberedelsene til jul.

Tradisjonen skal ha startet for nesten 140 år siden. Det var da folk kunne kjøpe den første norske kokeboka. Der sto det at alle husmødre med respekt for seg selv bakte sju slag til jul.

Kransekake er den mest populære julekaken. Undersøkelse viser at 11 prosent av nordmenn liker den best.

Torunn Nordbø sier at vi baker ulike ting basert på hvor vi bor. Nordbø er daglig leder ved Opplysnings-kontoret for brød og korn.

– Hvilke sorter vi baker til jul avhenger av hvor i landet vi bor. Og hvilke tradisjoner familien har.

Noen av de tradisjonelle julekakene er på vei ut. Det viser ny undersøkelse. Det gjelder både Goro, fattigmann og berlinerkranser.

– Noe av årsaken til det kan være at de er litt vanskelige å lage. Samtidig er det ikke slik at vi må ha sju slag lenger. Da er det de sortene vi syns smaker best, som overlever, sier Nordbø.

---

Dette er de sju slag

  • Krumkaker
  • Goro
  • Smultringer
  • Fattigmann
  • Berlinerkranser
  • Sandkaker
  • Sirupssnipper
  • Kokosmakroner

---


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå