Norge

Økonomer mener norsk økonomi tåler at fattige får mye mer

Flere økonomer sier til kanalen NRK at regjeringen kunne gitt mye mer til de med lite penger. Uten at det ville hatt følger for rente eller priser.

Regjeringen har flere ganger sagt at folk må betale mer i rente hvis de fattige får mer hjelp. Arbeidsminister Marte Mjøs Persen sa også dette til Dagsavisen 27. november.

– Vi må løse dette på andre måter enn bare ved å bruke mer penger. For det vil være negativt for folks økonomi. Det er fordi renta vil øke mer enn nødvendig. sa Persen.

Det er en bløff, mener flere økonomer som har snakket med NRK.

Ifølge Martin Blomhoff Holm handler det om at regjeringen har prioritert andre ting framfor å gi mer penger til fattige. Holm er postdoktor i økonomi ved Universitetet i Oslo. Han sier regjeringen måtte ha brukt veldig mye penger for at folk flest skulle merket det.

– Rundt regnet så kunne regjeringen brukt 30 milliarder i ekstra på offentlig forbruk. Det ville likevel ført til at prisene endret seg med mindre enn 0,1 prosentpoeng på kort sikt, sier Holm.

Trygve Slagsvold Vedum er finansminister. Han sier i programmet Politisk kvarter at det største problemet er at varer og tjenester koster mer enn det gjorde før.

– Det skaper fattigdom, problemer for små bedrifter og dårligere råd for de fleste. Vi må få endret prisene slik at det koster mindre. Og vi må gjøre det vi kan får å få kontroll på vår økonomi, sier Vedum.

Siste utgave

På forsiden nå