Norge

Følger Norges debatt om hunder

Stortinget jobber med hvordan mennesker skal få avle hunder. Det får oppmerksomhet fra Asia.

Mennesker kan avle fram ekstreme utseender hos kjæledyr. Det kan være hunder med for liten hodeskalle eller flate neser. Nesene kan gjøre det vanskelig å puste.

Avlen går utover dyrenes fysiske og psykiske helse. Derfor lever flere arter og raser med kroniske og smertefulle lidelser.

Det skal ikke avles fram hunder som trenger medisinsk eller kirurgisk behandling for å kunne leve verdige liv. Det bestemte Stortinget torsdag.

Avgjørelsen får oppmerksomhet fra Asia.

Norges arbeid med dyrevelferd vekker interesse i Hongkong i Kina. World Dog Alliance følger debatten med stor interesse. Det er en dyrevern-organisasjon.

– World Dog Alliance har jobbet lenge med en avtale. Vi ønsker en avtale som sikrer hunder og andre kjæledyr grunnleggende rettigheter, sier Kike Yuen. Yuen er prosjektleder i World Dog Alliance.

Organisasjonen ønsker at Norge ska gå foran og vise vei for nasjoner som ikke har kommet like langt. Yuen ser det som positivt at Norge også tar tak i avl av hund.

Dyrevelferd får også stort engasjement hos Norges befolkning. Stortinget fikk inn 64 skriftlige innspill til høringen. Både fra flere personer og organisasjoner.

Høringen har også engasjert mange veterinærer og oppdrettere. De fleste ønsker forslaget velkommen. Det selges hundevalper for opp mot en milliard kroner i Norge hvert år, ifølge Veterinær-foreningens innspill.

Regjeringen har bedt Mattilsynet å komme med forslag til forskrift. Forskriften skal gjøre det tydelig hvem som har ansvar.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå