Norge

Viggo Kristiansen sin rettssak starter

Viggo Kristiansen ble dømt for to drap og voldtekt for over 20 år siden. Nå kan dommen bli endret.

Viggo Kristiansen ble dømt for drap og voldtekt i 2001. Det var Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen som ble drept. Jentene var ti år og åtte år gamle. Saken blir kalt for Baneheia-saken.

Tirsdag starter rettssaken som skal frifinne han. Partene i saken er enige om at Kristiansen ikke hadde noe med drapene å gjøre. Endelig frifinnelse kommer 15. desember.

Johan Øverberg og Andreas Scheuer statsadvokater. De skal forklare hvorfor dommen mot ham må bli endret.

Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring i lagmannsretten. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i samme sak. Begge er ferdig med å sone dommen.

I fjor ble det startet en ny etterforskning av saken. Den viste at ingen tekniske bevis knyttet Kristiansen til åstedet. Tekniske bevis kan for eksempel være arvematerialet DNA.

Riksadvokaten ba om at Kristiansen bør bli frikjent i oktober.

– Jeg vil be Borgarting lagmannsrett om å frikjenne Viggo Kristiansen i saken, sa Jørn Maurud. Han er riksadvokat.

Maurud beklaget på vegne av påtale-myndigheten. Han beklaget til Kristiansen og familien hans for at han ble uskyldig dømt.

Kristiansen kommer ikke til å være til stede i retten på tirsdag. Bjørn André Gulstad er forsvareren hans.

I tillegg til Baneheia-saken skal de snakke om to andre saker. Kristiansen ble dømt for to forhold i 2002. Det ene var seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. Kristiansen har uansett sonet ferdig for begge dommene.


Siste utgave

På forsiden nå