Norge

Utvalg vil ha nye lover for arbeidsinnvandrere

Arbeids-innvandrere bør få norsk-opplæring. Og at det skal være en del av loven. Det mener et eget utvalg.

De som styrer Norge satte sammen et eget utvalg. Det gjorde de for ett år siden.

Utvalget skulle se på hvordan det gikk med integrering i Norge. Og spesielt for de innvandrerne som kommer hit for å jobbe. De har sett på hvordan situasjonen har vært siden 2004.

Arbeidet har vært ledet Arnfinn H. Midtbøen. Han er sosiologi-professor.

Tirsdag la utvalget fram rapporten sin. Den blir kalt «Mellom mobilitet og migrasjon – Arbeidsinnvandreres integrering i norsk arbeids- og samfunnsliv». Det var Marte Mjøs Persen som fikk rapporten. Hun er minister for arbeid og inkludering.

– Jeg er veldig glad for å få denne rapporten. Nå skal jeg bruke tiden på å sette meg godt inn i innholdet, sier Mjøs Persen.

Hun sier at språket er viktig for å bli en del av det norske samfunnet.

– Det å lære seg språket. Og delta på lik linje med alle andre er avgjørende for å lykkes med integrering. Det skal også gjelde arbeids-innvandrere, sier Mjøs Persen.

Hun sier hun har lagt merke til en ting utvalget har sagt er viktig. Og det er å støtte opp om et ryddig arbeidsliv. Og med det så mener de gode kontrakter og gode forhold.

Utvalget ønsker at tilbudet om norskopplæring skal bli bedre. Og at det skal bli en del av loven. Mot at de selv betaler en egenandel.

Nå er det kun folk på flukt, tidligere asylsøkere. Og folk som kommer til Norge for å gjenforenes med familien, som har rett til gratis norsk-kurs.

Fire av ti innvandrere som har kommet til Norge siden 2004, er arbeids-innvandrere, ifølge utvalget. Rundt 15 prosent av Norges befolkning er regnet som innvandrere.

Og i årene som kommer, vil det bli flere, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). De regner med at tallet vil være 25 prosent innen 2060.

---

Kort om saken

  • Utvalg vil at arbeids-innvandrere skal få norsk-opplæring.
  • Og at dette skal være en del av loven.
  • Nå er det kun folk på flukt, tidligere asylsøkere. Og folk som kommer til Norge for å gjenforenes med familien, som har rett til gratis norsk-kurs.

---

Siste utgave

På forsiden nå