Norge

Aasland avviser at enkle løsninger kan gi billig strøm

Strøm koster så mye at mange vil få store vansker om få måneder, sier Mímir Kristjánsson. Terje Aasland sier det er en krevende situasjon.

Onsdag ble det kjent at regjeringen vil ha lavere elavgift i vinter. Det gjør at strøm vil koste rundt 6 øre mindre per kilowattime (kWh).

Samtidig koster strøm mer enn noen gang før. I Sør-Norge vil det onsdag koste så mye som 7 kroner og 50 øre per kWh enkelte timer. Det er inkludert avgifter.

Det er mer enn flere grupper har råd til å betale, sier Mímir Kristjánsson. Han er stortingspolitiker for partiet Rødt. Han var onsdag morgen med på radioprogrammet Politisk kvarter på kanalen NRK.

– Min spådom er at på eitt eller anna tidspunkt kjem straumprisen i kroner til å ta igjen Arbeidarpartiets oppslutning i prosent, seier Mímir Kristjánsson (Raudt). 
Foto: Ole Berg Rusten / NTB / NPK

– Folk som har lav lønn, er på trygt, minstepensjonister. Dagens priser er for dyre for dem. Flere av disse gruppene vil slite om få måneder som følge av prisen. Da er det liten nytte i å si at vi gjør elavgiften noen øre billigere. Det er ingenting. Folk kan se det når de ser på sin egen strømregning, mener han.

– Problemet er at vi selger strøm ekstremt mye dyrere enn det koster å lage den. Det skjer gjennom selskaper som er eid av det offentlige. Strømmen blir solgt til eierne, folket, til en pris som kan være 1.000 prosent over prisen for å lage den, sier Kristjánsson.

Han møtte Terje Aasland til debatt. Han er olje- og energiminister. Kristjánsson minnet også om hva Aasland hadde skrevet på Facebook 16. november i år.

– Nå går vi en tryggere vinter i møte. Gjennom sommeren og høsten har jeg bedt de som lager strøm om å spare på vannet. Nå er fyllingsgraden i sørlige Norge på over 80 prosent, skrev Aasland da. Fyllingsgraden er hvor mye vann som er lagret til vinteren i norske vannkraftverk.

Aasland skrev også at en analytiker mente strøm ville koste rundt 2 kroner per kWh i vinter. Det viste seg å være feil.

– Dette forteller oss at det er usikkerhet i energimarkedene. Og at prisene kan endre seg veldig mye, sier Aasland nå.

– Jeg forstår at situasjonen er krevende. Derfor er vi heldige som har den ordningen med strømstøtte som vi har, sier han.

Aasland sa også at ordningen vil fortsette hele neste år. Og lenger hvis det er behov for det. Men han nektet for at det ville være lurt for Norge å slutte med strømsamarbeidet med andre land i Europa.

– Det å bryte med de europeiske prisene er ingen enkel løsning. Vi har et sammensatt system. Det må vi behandle forsiktig. Så må vi være sikre på at det vi gjør av tiltak faktisk virker, slik av får billigere strøm og bedre beredskap. Det er ingen enkle løsninger, sier Aasland. Han sier regjeringen vil undersøke om de kan gjøre noe mer for å få mer stabile priser på strøm.

Aasland sa også at de jobber med et sett med regler som skal være klare etter nyttår. De skal bidra til at Norge selger mindre strøm til andre land hvis det er lite vann i magasinene.

– Vi er i ferd med å bli ferdige. Ordningen vil være viktig i tiden fremover fordi vi får mer og mer uregulerbar kraft inn i det norske kraftsystemet. Vi må ta vare på vannkraften som kan bidra og kan sikre strøm når det er mangel på vind til vindkraftverk, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå