Norge

Norge sender ti bruer til Ukraina

Norge sender ti bruer til Ukraina. Det skal bidra til at samfunnet i landet skal fungere bedre, på tross av krigen.

– Russland har ødelagt viktige deler av infrastrukturen i Ukraina med vilje, sier Anniken Huitfeldt. Hun er utenriks-minister i Norge. Infrastruktur er et begrep som blir brukt om både veier, strøm, internett og andre saker som er nødvendig i et samfunn. Flere hundre bruer i Ukraina er ødelagt under krigen. Mer enn 25.000 kilometer vei er også ødelagt.

– Ukraina er helt avhengig av at veiene fungerer. Det trengs for å få fram mat, vann og medisiner og skadde ukrainere til sykehus, sier Huitfeldt.

– Vi vet at disse bruene vil hjelpe Ukraina. Og vi kan sende dem uten å svekke vår egen beredskap for bruer, sier Jon-Ivar Nygård. Han er samferdsels-minister i Norge.

Bruene er til sammen verdt 30 millioner kroner. Det er Utenriks-departemenetet som betaler.

Bruene blir sendt til Ukraina i deler. De blir fraktet med 32 trailere, og den første ble sendt tirsdag.

– Krigen i Ukraina krever at Europa står samlet. Vi ønsker å bidra når vi blir spurt, med det Norge har kompetanse om og kapasitet til, sier Nygård.

Huitfeldt sier at Norge også vil gi mer til Ukraina. De vil si hva det er om kort tid. Det er i tillegg til det Norge har lovet å gi ellers i år og neste år. Det samme lovet statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag.

– For selv om vi har gitt og gir svært mye, er det nærmest ingen ende på behovene, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå