Norge

Dag 17: Juletre

Sliter du med å finne julestemning? Hver dag fram mot jul skal vi hjelpe deg.

17. desember.

Hvorfor har vi juletre?

Selve skikken med juletre kommer fra Vest-Tyskland på 1500-tallet. Men det tok fortsatt lang tid før nordmenn også tok inn denne tradisjonen.

1822 var året da det første juletreet kom til Norge. Og byen var Christiania, som nå heter Oslo.

Rundt 90 prosent av alle nordmenn har tradisjonen med juletre. Vi bruker både gran og furu. Det er de to som er mest vanlige. Men vi har også trær som edelgran.

På de første trærne var strå og papir vi pyntet med. Nå har det blitt mange ulike tradisjoner for hva vi pynter med. Noen satser på design, noen på humor og noen på historie. Noen pyntet også med kjeks og småkaker.

Stjerna på toppen av treet symboliserer stjerna som hang over Betlehem for over 2.000 år siden. Lysene vi pynter med symboliserer Jesus som verdens lys. De fargerike julekulene skal være jorda.

---

Slik tar du vare på et juletre

  • Hold treet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

  • Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ditt ekstra god sugeevne er et godt tips å skjære av en 2–3 cm tykk skive nederst på stammen.

  • Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann. Har du mulighet til å dusje treet med en sprayflaske, hjelper dette mot også mot uttørking.

  • Unngå for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Kilde: Plantasjen

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå