Norge

Hva skal til for at det blir jul?

Har du hatt en fin barndom? Da handler julen ofte om å gjenskape de tradisjonene, sier juleekspert.

Ribbe eller pinnekjøtt. Risgrøt, adventslys og besøk av julenissen. Vi har alle tradisjoner som må til for at vi skal føle at det er jul.

Geir Thomas Risåsen er ekspert på jul. Han jobber ved Norsk Folkemuseum i Oslo.

– Hva slags juletradisjoner har vi egentlig i Norge?

Vi har mange. En klassiker er jo juletreet. Det er en tradisjon vi har hentet fra Tyskland, forteller Risåsen.

Julefeiring har lang historie, forklarer Risåsen. I Norge feiret vi jul også før kristendommen kom til landet. Men på tidlig 1000-tall fikk kristendommen mye å si. Også for julefeiringa.

– Nå har vi også blitt preget av tradisjoner rundt om i verden. Det har kommet gjennom filmer og populær-kulturen.

Juletradisjoner

Når feiringen skjer, er også noe som har endret seg. Den nordiske jula er en tretrinns-rakett, forklarer Risåsen. Først har vi tiden med advent. Så kommer julehøytiden. Etter det er det romjul. Romjulen varer vanligvis til 13. dag jul (6. januar). Eller 20. dags jul (13. januar).

– Vi har alle litt forskjellige juletradisjoner. Har du hatt en fin barndom, handler julen ofte om å gjenskape de tradisjonene.

Risåsen sier at Norge nå har blitt et flerkulturelt land. Jeg tror mange feirer jul her i Norge, selv om de ikke gjør det i landene de kommer fra, sier han.

– Hva er din favoritt juletradisjon?

– Det må være å bake de sju slagene før jul. Ellers er jeg veldig glad i romjula. Vi feirer romjul til etter nyttår, forklarer Risåsen.

Én ting er viktig for mange for at det skal føles som jul. Og det er julematen. Mange har veldig sterke følelser rundt dette, sier Risåsen og ler.

Lukten av pinnekjøtt eller ribbe kan være viktig for følelsen av jul. Tradisjonelt ble pinnekjøtt spist på Vestlandet. Men mange har tatt med seg tradisjonen til Østlandet.

– Og så har vi musikken. Den kan være viktig for mange for å komme i julestemning. Mange drar også i kirken på julaften. Men vi skulle tradisjonelt sett dra i kirken første juledag.

Mange har dessverre et dårlig forhold til jul, sier Risåsen. Han tror det handler om at det er en forventning om at alle skal være glade når det er jul. Da kan det føles verre hvis du har det dårlig hjemme, sier han.

– Hvis du ikke har hatt en fin barndom i jula, kan det være fint å skape egne og nye tradisjoner, råder han.





Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå