Norge

Dag 18: Mandler

Sliter du med å finne julestemning? Hver dag fram mot jul skal vi hjelpe deg.

18. desember.

Mandler er noe vi forbinder med jul. Både brente mandler, men du kan også være den heldige som finner mandelen i grøten.

Eksperter er usikker på hvorfor vi har mandel i grøten. Avisa Dagbladet har forsøkt å snakke med noen vedrørende dette. De tok kontakt med Marit Odden. Hun har tidligere jobbet ved Norsk Folkemuseum.

– Den eneste kilden jeg har kommet over er Olaug Løkens kokebok fra 1897. Der skrives det om den tradisjonelle grøten med én mandel. Det skrives om at det var en gammel tradisjon. Og at den var knyttet til nyttårsaften, sier Odden.

Men det er ingen ting som viser til at det er en veldig gammel tradisjon. Folk er usikre.

Det de fleste tror er at det kommer fra en lek fra 1500-tallet. En lek som heter «Kong bønne». Men der brukte de ikke mandel, men en bønne. Bønna ble gjemt i en pudding. Og personen som fant bønna, ble «Kong bønne».

Vinneren ble bordets konge. Og alle andre måtte høre på hva kongen hadde å si.

Andre tradisjoner kan også knyttes til mandelen. Blant annet er det en tradisjon som sier at den som fant mandelen, ble gift i løpet av neste år. Men nå er det mest vanlig å få en marsipangris.

---

Dette trenger du for å lage brente mandler

  • 100 gram sukker
  • 1 desiliter vann
  • 250 gram mandler
  • 1 spiseskje meierismør
  • Litt salt

Kilde: Meny

---


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå