Norge

Dag 20: Grøt

Sliter du med å finne julestemning? Hver dag fram mot jul skal vi hjelpe deg.

20. desember.

Grøt er veldig populært når jula nærmer seg. 35 prosent av oss spiser grøt fire ganger eller oftere denne måneden.

Hvor kommer egentlig risengrynsgrøten fra?

Før var det ikke alle som hadde tilgang til risengrynsgrøt. Risengryn kom til Norden rundt 1340-årene. Det var langt fra billig å handle risengryn.

Det ble raskt et statussymbol å spise grøt. Risen ble sett på som en luksusvare. Derfor ville mange servere risengrynsgrøt til gjestene sin da de kom på besøk.

Det har nordmenn fortsatt med. Og det har blitt en tradisjon når jula nærmer seg. Blant annet som lunsj på selve julaften.

En annen tradisjon med grøt handler om nissen. Ofte så setter folk ut grøt til nissen, slik at han har noe å spise når han kommer. Og før trodde vi at hvis du ikke satte ut grøt, så ville det bringe ulykke over gården. Og til de som bodde der.

En undersøkelse fra 2009 viste at rundt 400.000 nordmenn fortsatt satte ut grøt til nissen.

---

Slik lager du grøt

  • 4 desiliter vann
  • 150 gram ris
  • 1 liter helmelk
  • 1 teskje salt

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå