Norge

Lover og regler du må følge fra 1. januar

Flere lover og regler endres 1. januar. Her er en oversikt.

2022 er forbi. 1. januar 2023 endres lover og regler. Dyre elbiler blir enda dyrere. Du kan levere inn våpen uten å få straff. Og alle skal sortere ut mat fra søppelet.

Sist gong det var våpenamnesti fekk politiet inn store mengder ulovlege våpen. Foto: Heiko Junge / NTB / NPK

Våpen

Har du arvet et våpen? Eller har du et skytevåpen du er usikker på om er registrert? Du kan levere inn ulovlige våpen til politiet uten å bli straffet. Det gjelder fra 1. januar til 1. juni.

Regelen gjelder også for ammunisjon. Og for eksempel elektrosjokk-våpen, ulovlige kniver og tåregass. Det sier regjeringen.

Fri rettshjelp

Advokater og rettssaker kan koste dyrt. Trenger du rettshjelp? Noen har krav på gratis hjelp. Det kommer an på hva du tjener. Fra nyttår har flere rett til slik hjelp. Regjeringen setter grensa opp. Fra 320.000 kroner årlig til 350.000 kroner.

Par kan tjene inntil 540.000. Og få fri rettshjelp.

Drosje

Folk som vil kjøre drosje, møter nye krav. Blant annet skal drosjen ha taklampe. De som eier løyvet, må dokumentere at drosjen står i kjøretøy-registeret. Den skal ha en maskin som viser hva turen koster.

Sortere søppel

Du har kanskje gjort det lenge. Kastet mat i en egen beholder. Og papp for seg. Men det er store forskjeller i Norge.

Fra 1. januar kommer nye regler. Alle i Norge skal sortere ut mat og plast. Det gjelder også bedrifter.

Nordmenn som returnerer fra utenlandsreise får bare ta med seg 100 sigaretter etter nyttår. Foto: Geir Olsen / NTB

Sigaretter

Sigaretter og snus er dyrt i Norge. Staten krever mye moms. Men på tax free-butikker koster tobakken mindre. Mange drar innom der når de kommer hjem fra utlandet.

Er du en av dem? Da må du vite at du kun kan ta med halvparten nå. Det er lov å ta med 100 sigaretter. Eller 125 gram snus inn i landet.

Dette gjelder kun for folk som bor i Norge.

Skatt

Regjeringen endrer på skatten. Enkelt forklart skal de rike betale mer i skatt. Det gjelder både formue og inntekt.

For inntekt er grensa på 750.000 kroner årlig. Tjener du mindre enn det, kutter regjeringen i skatten. Tjener du mer, krever staten enda mer av deg.

Sparing

Ungdom kan spare for å kjøpe et hjem. Det har gitt dem noen fordeler. De kan trekke fra noen tusenlapper på skatten sin. Men i 2023 får de mindre ut av sparingen, kalt BSU.

Fradrag kuttes fra 20 prosent av det de sparer, til 10 prosent.

Ungdom og unge voksne kan spare inntil 27.500 kroner i BSU i året. Før kunne de trekke fra inntil 5.500 kroner. Nå er fradraget bare halvparten.

Fagforening

Mange av oss er med i en fagforening. Og du betaler gjerne en sum i måneden. Nå kan du trekke fra inntil 7.700 kroner på inntekten din. Før kunne du trekke fra 5.800 kroner. Det gjør at du betaler litt mindre skatt.

Det innføres moms for elbiler for den delen av kjøpssummen som overstiger 500.000 kroner. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Elbil

Det har vært billigere å kjøpe ny elbil enn andre biler. Årsaken er at staten har latt være å kreve moms (mva). Men nå er det slutt på dette. Staten krever moms for biler som er dyrere enn 500.000 kroner. Det er summen over 500.000 du betaler moms på. Biler under 500.000 kroner er fortsatt uten avgifta.

Lettere å få lån

Det blir lettere å få lån til hus og leilighet. Bankene undersøker økonomien din før de gir deg lån. Du skal kunne takle 5 prosent-poeng høyere rente enn dagens. Men nå er det nok med bare 3 prosent-poeng. Er renta 4 prosent, skal du kunne tåle 7 prosent.

Endringen gjelder fra 1. januar.

Endringer i arbeidsmiljø-loven

En arbeidgiver skal gi folk jobb på heltid. Det er hoved-regelen. Fra 1. januar styrkes retten i arbeidsmiljø-loven.

Arbeidsgiver kan gi folk jobb på deltid. Da skal de dokumentere det. Og de skal drøfte det med tillitsvalgte.

En person i redusert stilling vil kanskje ha mer jobb. Personer i deltid får en sterkere rett til mer jobb foran andre.

Laks og skatt

Norsk laks er berømt. Flere bedrifter driver med oppdrett av laks og ørret. Regjeringen vil at de betaler en skatt på det de tjener på naturen. Ordningen er ennå ikke klar. Flere skal få si sin mening. Forslaget er på høring med frist 4. januar.

Ny lov om barnevern

1. januar begynner en ny lov om barnevern å gjelde. Dagens lov er 30 år gammel. Stortinget vedtok en ny lov våren 2021.

Helse

En ordning gjør at du kan velge hvor du skal få helsehjelp. Ordningen forsvinner slik den er i dag. Men du skal fortsatt kunne velge sted for behandling.

Dyrere å glemme time

Du betaler et gebyr hvis du lar være å møte til time ved en poliklinikk. Nå blir det dyrere å glemme timen. Eller droppe den.

En glemt time koster deg nå 1.500 kroner. I psykisk helsevern og behandling av rus er det annerledes. Der betaler du 375 kroner.

Pengespill

De som tilbyr pengespill, møter strengere krav. Myndighetene skal lettere kunne kontrollere markedet.

Hund

Hunder har en egen lov, hundeloven. Den blir endret. Det skal forebygge skader og ulemper knyttet til hundehold.

Dyr strøm

Staten hjelper nordmenn å betale for dyr strøm. Den dyre strømmen ser ut til å vare. Regjeringen gir nordmenn strøm-støtte ut 2023.





Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå