Norge

Mer snø og vind i vente

Det blir roligere vær i Norge torsdag. Det blir også den beste dagen for å reise. For fra fredag kommer det mer snø og vind igjen.

Onsdag regner og snør det mye på både Østlandet og Sørlandet. Politiet har bedt folk om å la bilen stå parkert om det finnes andre alternativer for å komme seg fram.

Det er meldt at det skal snø mye resten av onsdag og natt til torsdag. Ifølge meteorologene kan det også komme mer snø senere i uka.

– Det blir en del problemer når det snør og blåser i ett sett. Særlig på veiene, sier Eldbjørg Moxnes til nyhetsbyrået NTB. Hun er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt. Moxnes har et klart råd til folk som skal på reise i helgen.

– Da vil jeg anbefale å dra torsdag, om du har mulighet for det. Alternativet er å gjøre det tidlig lørdag. Men torsdag er nok best. Særlig om du skal krysse over fjellet. Det er lurt å planlegge litt allerede nå, sånn som det ser ut framover, sier Moxnes.

– Hva skjer fredag?

– Da kommer det et nytt lavtrykk fra sørøst. Det er likt det som preger været i Sør-Norge onsdag. Fredag blir det dermed mer snø på Østlandet og i Agder. Det blir mer vind i fjellområdene i sør og kraftig fralandsvind, sier hun.

Det er sendt ut et nytt farevarsel om snø fredag. Da er det ventet mellom 10 og 25 centimeter snø. Det er ventet mest snø innenfor kysten imellom Telemark og Sørlandet.

Flere steder lengst sør i landet kommer nedbøren som regn onsdag. Fredag kan det komme snø også disse stedene. Det er temperaturen som avgjør. Men det kommer trolig snø flere steder.

Det er også sendt ut farevarsel om snøfokk i fjellet i Sør-Norge. Da virvler vinden opp snø slik at det blir vanskeligere å se.

På deler av Vestlandet og i Trøndelag er det ventet å bli kraftig vind. I indre strøk er det sendt ut farevarsel om at vindkastene kan bli så sterke som 27 til 30 meter i sekundet. Først fredag kveld er det ventet at det blir mindre vind.

– Det blir nok vind som kan komme hardt og plutselig. Det blir også mer vind lenger nord enn nå. Først i Trøndelag og Nordland fredag. I løpet av helgen kan det også bli mye vind i. Troms og Finnmark. Men den blir nok ikke like kraftig, sier Moxnes.

Onsdag er det 48 ulike varsler om fare for skred, vind og snø. Moxnes anbefaler at folk følger med på disse. Både onsdag og senere i uka.

– Vi anbefaler alle som skal ut, å følge med på varslene. Skal du kjøre noe sted, så er det veldig smart å sjekke forholdene på veiene du skal kjøre på. Sjåfører blir også bedt om å sjekke oppdaterte trafikkmeldinger på vegvesen.no.

De siste dagene har temperaturene endret seg mange steder. Særlig langs kysten er har det byttet mellom minus og pluss. Det gjør at veiene er glatte mange steder.

– Hva skjer med all den snøen som kommer nå og fredag?

– Det har vært litt usikkert. En del steder vil få litt mildvær og noen varmegrader søndag. Da kan noe smelte igjen. Men med all snøen som kommer nå, så blir det nok noe igjen. Særlig i fjellet kan man vente seg fine og vinterlige forhold framover, sier Moxnes.

– Nå er det såpass ruskete at de som liker å dra på toppturer kanskje venter til været blir roligere. Da er det viktig å være klar over at faren for skred kan vare lenger enn været vi har nå. Så sjekk farenivå. Når det har kommet mye ny snø og vært vind, så påvirker det også det som ligger under. Det kan gi veldig utfordrende og skumle forhold, sier Moxnes.

Siste utgave

På forsiden nå