Norge

Drap og vold i Sverige

Skudd. Eksplosjoner. Drap. Det har preget Stockholm i Sverige de siste ukene.

Aldri før har så mange personer blitt skutt og drept i Sverige på ett år. I 2022 ble 64 personer drept på den måten i nabolandet vårt, ifølge nyhetsbyrået NTB. 11 av drapene skjedde i Stockholm. To av disse skjedde i romjula.

1. juledag ble en mann i 30-årene skutt og drept i Rinkeby. Det er et område vest i den svenske hovedstaden Stockholm. Det andre skjedde i Vällingby, som også er i samme del av byen. Tre personer ble skutt ved en McDonalds-restaurant. En av de tre døde av skadene.

Skytingen i Vällingby skal være en egen hendelse. Men skytingen i Rinkeby kan være del av en konflikt mellom ulike gjenger i Stockholm.

Ifølge avisa Aftonbladet skal mannen som ble skutt i Rinkeby, ha vært med i en kriminell gjeng. Han skal flere ganger ha blitt dømt for lovbrudd. Det skal også ha blitt funnet gull og penger hjemme hos ham. Til sammen var det verdt mer enn 1 million kroner.

Det er også skutt mot hus og folk andre steder. Dette har skjedd vest og sør i Stockholm. I de samme områdene har det også vært flere eksplosjoner i byen. Volden fra slutten av 2022 har også fortsatt i 2023.

Bildet er av en uniformert politimann som går ut fra en ytterdør. Glasset i denne er knust av en eksplosjon. Det ligger på bakken. Foto: Claudio Bresciani / TT / Reuters / NTB

Torsdag sist uke var det en eksplosjon i Farsta. Det skjedde på samme sted som en mann i 40-årene ble skutt og drept i fjor. En tenåring ble også skadd den gangen. Aftonbladet skriver at de har fått informasjon om at det handler om gjeng-kriminalitet.

Det er to ulike konflikter som er årsak til volden, mener Diamant Salihu. Han er krim-reporter hos kanalen SVT. Den ene ser ut til å handle om kontroll over narkotika-markedet i deler av byen i Stockholm.

Den andre virker å ha en kobling til drapet på rapartisten Einár. Han ble skutt i oktober 2021. Noe av volden de siste ukene har vært mot folk som er anklaget eller vært involvert i kriminalitet mot Einár.

– Men det er vanskelig å si helt sikkert om det virkelig er snakk om ulike former for hevn, sier Salihu.

Flere personer er pågrepet for volden. Og politiet mener de har god oversikt. De sier også at det er flere unge blant de kriminelle enn før. Samtidig er det vanskeligere å ha oversikt enn før.

– Det er mange konflikter som skjer samtidig i Stockholm. Det har vært relativt stabile nettverk før. Men de er nå ødelagt. De gamle alliansene er mindre viktige enn før. Det gjør at vi får en vanskeligere jobb, sier Max Åkerwall til kanalen SVT. Han er en av lederne i politiet i Stockholm.

---

Kort og klart

Drap i Sverige

  • I fjor ble 62 svensker skutt og drept.
  • I Stockholm har det nylig vært skytinger og eksplosjoner.
  • Politiet tror det er en sammenheng mellom flere av hendelsene.

---

Siste utgave

På forsiden nå