Norge

Mange unge jenter blir spurt om å dele nakenbilder

Nær halvparten av jenter mellom 13 år og 14 år er blitt spurt om å dele bilder av at de er nakne. Det sier de som har svart på undersøkelsen Barn og medier i 2022.

Det er Medietilsynet som har gjort undersøkelsen. De sier det er mest vanlig at det er ukjente folk på internett som spør jenter om å få nakenbilder.

– Det er bekymringsfullt at så mange unge jenter opplever mas og press fra ukjente om å dele nakenbilder, sier Mari Velsand. Hun er direktør i Medietilsynet.

Ifølge undersøkelsen er det langt færre gutter i samme alder som blir spurt om det samme.

47 prosent av jentene i den alderen sier at de er blitt spurt. 20 prosent av guttene i samme alder svarer det samme.

Politiet sier at de også ser at det er flere barn som selger nakenbilder og filmer av seg selv på internett de siste årene. Barna tar vanligvis bilder eller filmer av seg selv. Og disse blir da ofte delt via det meldings-tjenesten Snapchat.

– Vi tror det er sannsynlig at det blir mer kjøp og salg av nakenbilder og filmer av mindreårige i framtiden, sier Helge Haugland i Kripos. Det er en del av politiet.

Haugland ber foreldre om å snakke med sine barn og ungdommer om salg av nakenbilder, og hva det kan føre til. Han ber også om at de tar kontakt med politiet om de får vite at det har skjedd noe straffbart.

Siste utgave

På forsiden nå